Det schweizisk-svenska rymdteleskopet Cheops har enhälligt valts till ESA:s första Small Mission (mer hos ESA). Beslutet kom idag på ett möte där Rymdstyrelsens Johan Köhler deltog. Projektet går nu vidare till en designfas och om den faller väl ut tar ESA slutgiltigt beslut om uppsändning om ett år. Sedan kan Cheops börja leta exoplaneter runt de närmaste stjärnorna rymden 2017.
Varför valdes Cheops över de tio andra på kortlistan?
– Det är utmärkt vetenskap, och dessutom listigt uträknat hur det ska genomföras. Det blev mycket varmt rekommenderat, säger Johan Köhler.
Cheops kommer att leta och mäta storlek hos planeter som, liksom nyss upptäckta Alfa Centauri B b, ligger i vår närhet i rymden. Det görs med passagemetoden, alltså att se när planeten tillfälligt skymmer sin stjärna. Det är samma teknik som Keplerteleskopet använder för att upptäcka planeter. Men Cheops planeter kommer att alla ligga mycket närmare oss och blir därmed bättre lämpade för att följa upp – och kanske en dag besöka.
Spelade upptäckten av Alfa Centauris planet roll för beslutet? Nej, säger Johan Köhler.
– Upptäckten publicerades ju bara för några dagar sedan och utvärderingens processen har pågått ända sedan före sommaren, förklarar han.
Det är ändå ett mycket roligt beslut för teamet bakom Cheops, lett av forskare från samma team som använt HARPS för att upptäcka åtskilliga exoplaneter, bland dem Alfa Cen B b. Men även för de svenska teammedlemmarna René Liseau vid Chalmers och Göran Olofsson vid Stockholms universitet.
Det ger också rymdminister Jan Björklund något att vara extra stolt över när han ska representera Sverige på ESA:s minsterrådsmöte i Italien den 20-21 november.


Cheops ska kunna se när de närmaste planeterna passerar framför sina solar. (Video: Schweiziska rymdcenter)

Cheops hade tidigare kortlistats som Sveriges nästa nationella forskningssatellit. Ramlar Cheops nu ur det programmet nu när ESA plockar upp den?
– Det tar vi ställning till allt eftersom, säger Köhler.
De andra svenska satellitprojekt, Alfvén, MATS, METAL och Tor, genomgår nu en teknisk utvärdering som blir klar först i slutet av året.