Jag kom att stöta på en mycket intressant app som heter iObserve. Man knappar in var man befinner sig och namnet på det astronomiska objekt som man vill observera och iObserve presenterar viktiga parametrar såsom synlighet, höjd över horisonten, riktning, avstånd från månen och så vidare. Det är just sådana parametrar man behöver för att noggrant planera sina observationer och med den smidiga appen kan man få dem direkt på sin Mac plattform var man än är. En gratisdemo går att tanka ner från utvecklarens hemsida.

8 KOMMENTARER

 1. Jag kan inte hjälpa detta men om det är nogot jag verkligen tycker illa om så är det ordet ”app”.
  Jag är programmerare och har programmerat sedan 1982. Aldrig någonsin har jag stött på ordet ”app” förrän får 1-2 år sedan. Jag har försökt spåra ordets härkomst och kommit fram till att det började sprida sig med iFåne när den kom. Ordet kan komma ifrån ordet ”applikation” med så är det inte. Det är en förkortning av ordet AppStore där man kallar sin programvara för just ”apps”. Men nu är det så att ”AppStore” hette från början ”AppleStore” så ”App” i ”AppStore” är egentligen ordet ”Apple” så varje gång någon nämner ”app” till sin Windows-PC säger man egentligen att man har ”Apple” i sin dator vilket naturligtvis är helt fel.
  Det heter ”program” eller ”software” till Windows PC. Det heter också ”programmera” när man skapar prgramvara. Pm det hetat ”app” hade jag varit en ”applimerare” idag.

  Jag är annars inte nogräknad men jag tål inte när man mer och mer kallar progranmvara för det urtöntiga Mac-ordet ”app”!

 2. Jag ser nu efteråt att just i detta fall var det till en Mac. Dår är väl det helt ok att kalla det för ”app”.

 3. Just nu finns appen bara till Mac (vilket torde räcka utmärkt). Versioner till iPad och iPhone är enligt hemsidan på väg. I övrigt en väldigt trevlig app.

 4. Ordet app kommer inte från Apple, det är en förkortning för Application software och har använts även innan Apple släppte iOS och sin AppStore.
  Dock har innebörden skiftat mer åt att innefatta små mobila applikationer. Men, en app är fortfarande en applikation.

  Google kallar även sina applikationer för apps.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Application_software

 5. Jag har programmerat sedan 1982. Som sådan läser jag och har regelbundit läst alla datortidningar och flera böcker i ämnet.
  Det är först de senaste två åren ordet ”app” använts. Innan användes det aldrig. Jag har verkligen kollat upp detta seriöst och ingående efter andra påståenden att det kommer från ordet ”applikation”. På Mac-sidan har det kanske kallats för app men jag har inte hittat någon riktig linje där på det. Däremot används ordet applikation för ett datorprogram som är mer än ett datorprogram.
  Ordet ”app” kommer från folkmun sedan de började köpa iFåne och laddar ner program från AppStore. Ordet håller däremot på att sprida sig till andra sammanhang, det är det jag är emot!
  För mig heter det datorprogram eller bara program. Jag programmerar fortfarande inte applimerar.

 6. Hello Kambiz and everyone,

  Thanks very much for the quick post about my app iObserve! There is a little confusion: it is a Mac App, not an iPad/iPhone app. This latter one is still in construction… And the demo version is available from my website (not the app store): http://softtenebraslux.com

  I am currently very busy building the next big version. For those interested in a glimpse of the roadmap of this app, you may have a look at:
  http://www.astrobetter.com/iobserve-the-astronomical-observing-app-weve-been-waiting-for/

  And to thank everyone for passing by, here are 5 promo codes you can use to download iObserve for free! Just find ”Use a promotional code” in the MacAppStorw window, and enter one of these codes.

  JPMX9RTYJF4Y
  XLP6XJ6X7RRE
  MMRR3FWLHRH9
  KK9R4P6TTW9K
  7FW3RJWHYJH4

  Cheers – Cédric

 7. För att utröna ett ords utbredning, betydelse, samt uppkomst finns alltid http://www.google.com/trends/ att tillgå. Det syns tydligt att termen tilltagit kraftigt i användning sedan 2008 (då AppStore lanserades), men fanns långt innan iPhone fanns. Om man begränsar sökningen till 2004, hela 3 år innan iPhone ens lanserades, så kan man se att vanliga relaterade söktermer är ”app server”, ”web app”, ”java app”, ”palm app”, m.fl.
  Termen har alltså använts inom datorbranschen längre tillbaka än Apple och Google började använda den. Det ser till och med ut som att Palm kanske var först att använda termen för program på smartphones. Så du har tyvärr fel, Linnar, angående termen App. Dessutom torde det väl vara irrelevant vart en term kommer ifrån ifrån början. Det viktiga är ju hur den används idag, och den används synonymt med ”application software” och ”datorprogram”. Den är kortare än båda dem och således lättare att både säga och skriva, och dessutom snyggare (vilket säkert spelade roll när Apple bestämde sig för hur terminologin runt deras pryl skulle se ut).

  Vad som däremot är intressant är termen ”iFåne”, och vilken spridning den fått bland bittra och avundsjuka människor som av någon anledning inte verkar unna Apple sin enorma framgång:P

Comments are closed.