Vintergatan enligt Göran Strand.

Vintergatan enligt Jörgen Södermark.

Går det att tävla i astrofoto när bidragen ska tas under en enda natt när höstrusket är som värst? Jodå. Svenska Astronomiska Sällskapet avslöjar nu vinnarna i Fånga Vintergatan, som genomfördes under den första Astronomins dag och natt den 13 oktober. Molnen syns visst i Göran Strands vinnarbild, tagen under Norrland Star Party i Gäddede – men det gör även ett färgsprakande norrsken, Andromedagalaxen, och så Vintergatsbandet förstås. Fullträff, tycker jag.


Så gjorde Jörgen sin bild.

I tävlingens väderskyddade klass, fri gestaltning av Vintergatan, vann stockholmaren Jörgen Södermark för en smått genialisk och skickligt genomförd galaxscen som han skapat i det egna köket med vardagsföremål (och så lite Photoshop) som för tankarna till Claus Schröters rymdkonst som vi uppmärksammade 2007.

Grattis till båda två. Enligt rykten blir det Astronomins dag och natt även 2013, men blir det en ny omgång med Fånga Vintergatan? Dan Kiselman på Svenska Astronomiska Sällskapet vill utveckla konceptet.
– Jag vill köra något liknande igen. Men inte Vintergatan då utan något annat.

Klicka på bilderna till höger för att se i större format.