Nu är jag ju aningen jävig. Men programmet för Astronomins dag och natt imponerar verkligen. Bästa rådet är givetvis att ta dig till evenemanget närmast dig. Men de här kan bli de allra mest spännande sakerna som händer på lördag:

  1. Astronomisk Ungdom kliver ut i rampljuset. Vi vet inte så mycket om vad Mikael, Assi och Frida planerar, och hemsidan är ännu tom. Men initiativet ska presenteras av unga astronomer i Kiruna, Umeå, Uppsala och Onsala under lördagen. Enligt förhandsinfo blir AU en förening för unga astronomifans och kommer att ordna ”läger, stjärnträffar och tävlingar”, men allt kan hända.
  2. Stjärnfester överallt. I Onsala, Blekinge, Jämtland och Nacka ordnas det stjärnträffar, tillfällen då amatörastronomer tillsammans skådar stjärnor med teleskop och kikare. Det är fler än någonsin i Sverige. Vilken blir bäst? I Gäddede innebär vackert belägna (bild) Norrland Star Party, som pågår hela helgen, en ökning av befolkningen med minst 7 procent – det skulle motsvara hundratusentals besökare i Stockholm. Bäst väder just på lördag blir det enligt dagens prognos för stjärnträffen på Kunskapsskolan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Men alla hoppas att högtrycket håller i sig.
  3. Tycho Brahe-observatoriet satsar störst. Är detta det mest ambitiösa programmet i landet? På observatoriet i Oxie vet man hur man lockar till folkfest under stjärnorna och till Astronomins dag och natt satsar man ännu större än vanligt. Även om det är mulet kommer det finnas massor att göra. Se hela programmet hos Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe

Hela programmet finns här på astronominsdag.se. Vilka evenemang ser just du mest fram emot?