2012 har varit ett bra år för oss som gillar himlakroppar som åker framför solen. Juni månads Venuspassage följs nu upp av en total solförmörkelse som går att skåda från bland annat staden Cairns i norra Australien. Sista minuten-resa är kanske inte att tänka på.


Månens skugga faller över sydhavet ikväll (klockan ovan till höger anger UTC, lägg till en timme för svensk tid). (Animering: NASA/A. Sinclair)

Vad behöver du veta inför solförmörkelsen? Här kommer 5 nyttiga fakta.

  1. Allt ljus (och så 2 minuter mörker) faller på Cairns. Solförmörkelsen är total längs ett smalt band som sträcker sig över Söderhavet nästan hela vägen till Chile. Bara i Cairns i Queensland passerar månens skugga över bebodda trakter.
  2. Datumförvirring utlovas. Väster om datumgränsen börjar förmörkelsen då det redan blivit den 14 november, i Australien är det istället morgon den 13 november. Sedd från Cairns börjar totaliteten strax efter kl 21:30 svensk tid, tisdag 13 november.
  3. Du kan se solförmörkelsen live på nätet. Det kan du göra på bland annat eclipsecairns.com, här på Ustream, och hos fjärrteleskopssajten Slooh. På Twitter verkar taggen #CairnsEclipse gälla för skådare i Australien: ett tips är att följa tyske entusiasten Daniel Fischer aka @cosmos4u som bevakar på plats. Där finns även Sveriges mesta solförmörkelsejägare, amatörastronomen Tora Greve.
  4. Ta tillfället och upptäck aboriginernas astronomi. Australiens ursprungsbefolkning har haft bättre koll på himlen än du kanske trodde. Läs mer om deras myter och kunskaper på utmärkta emudreaming.com.
  5. Vill du se nästa totala solförmörkelse? Då ska du planera en resa till centrala Afrika för den spännande hybridförmörkelse 3 november 2013, Färöarna och Svalbard den 20 mars 2015 eller centrala USA den 21 augusti 2017. Nästa som blir synlig från Sverige blir först den 26 oktober 2126, synlig från bland annat Örnsköldsvik, Umeå och Vilhelmina.

Läs även Populär Astronomis Maria Sundin och Peter Ekberg, som skrev om Australien, solen och vild magi i vårt septembernummer.