Man tror sig äntligen ha upptäckt en ny typ av planet i rymden; en ensam planet som vandrar genom rymden utan att gå runt i en bana runt någon stjärna. (pressmeddelande hos ESO, Universe Today, DN) Objektet är än så länge bara en kandidat, tills man lyckats studera den närmare, men vad som skiljer denna planet från de man tidigare observerat är att man kunnat bestämma dess ålder. Planeten, som fått det komplicerade namnet CFBDSIR2149 (förkortat), är ungefär fyra till sju gånger tyngre än Jupiter, befinner sig runt 100 ljusår (drygt 100 000 miljarder km eller 10^18 m) från vårt solsystem, och är relativt ung, mellan 50 och 120 miljoner år gammal. Planeten har upptäckts i en klump av stjärnor som formades samtidigt, vilket har gjort att man kunnat bestämma planetens ålder.


Friflytande planeten CFBDSIR2149 ser ut som en blå prick i denna infrarödbild tagen med jätteteleskopet VLT. (Bild: ESO/P. Delorme)

Upptäckten av den ensamma vandrande planeten är viktig, eftersom den kan antingen hjälpa oss förstå hur planeter kan kastas ut från planetsystem, eller hur mindre objekt kan formas i planetsystemen samtidigt som stjärnan.

Denna typ av planet har sedan länge förutspåtts existera, som ett resultat av att unga planetsystem ofta är ostabila och planeter och mindre kroppar kastas ut från systemen av en tyngre planet. Till och med vårt solsystem var ostabilt när det ännu var ungt, men man tror inte några planeter har kastats ut. Men det är troligt att planeten inte är ensam, det kan faktiskt vara så att det finns mer planeter där ute än stjärnor, men eftersom de är så ljussvaga så är de svåra att upptäcka. Vi kan bara vänta och se hur många fler av dessa vandrare som strövar runt där ute i mörkret.

Artikeln kan ni hitta här på ArXiv.