På ett konferensrum i Neapel ska Europas rymdministrar bråka om bland annat Ariane-raketer. (Foto: Olle Norberg)

Den här veckan avgörs vad Europa gör i rymden de närmaste åren. I italienska Neapel samlas europeiska forskningsminstrar för att besluta om den europeiska rymdorganisationen ESA:s planer för de närmaste åren. Sveriges delegation leds av utbildningsministern Jan Björklund, som får ett sällsynt tillfälle att agera rymdminister. Hans företrädare Maud Olofsson gick aldrig på minstermöte.

Frågan om framtiden för bärraketen Ariane lär bli ett trätoämne i Neapel. Frankrike vill satsa på en ny generation, Ariane 6, medan Tyskland föredrar en uppgradering av Ariane 5, rapporterar BBC (se även tyska Spiegel och franska AFP/Le Point). Enligt vd för amerikanska rymduppstickaren SpaceX, Elon Musk, som BBC intervjuar, är det bara Ariane 6 som kan konkurrera med hans Falcon 9-raket. Sverige har sedan länge varit kritiskt till det dyra Ariane-programmet och 2008 drog sig tillfälligt ur programmet. Men opinioner går isär – svenska rymdindustrins lobbygrupp Rymdagendan har tagit tydlig ställning för Ariane. Frågan har debatterats så sent som i september då rymdexperten Sven Grahn i en debattartikel i Ny teknik uppmanade Sverige att göra uppror mot ESA:s dyra rymdverksamhet.

ESA:s framtida jordforskningssatelliter är ett annat ämne som kan bli viktigt för Sverige. Svenska forskare har en nyckelroll i Premier, ett av tre kandidater till nästa Earth Explorer-satellit. Instrumentet Steam-r nämndes till och med i regeringens budgetproposal tidigare i höst. Men minstrarna kan, delvis med tanke på glappet efter långköraren Envisat som slutade fungera i våras, komma att rekommendera att hoppa över denna den sjunde jordutforskarsatelliten och gå rakt till den åttonde generationen förslag.

Vi är också nyfikna på vilket stöd Jan Björklund och Rymdstyrelsen kan lova till det svenska deltagandet i ESA:s nya exoplanetsatellit Cheops, och för den delen Rymdstyrelsens planerade men ofinansierade nationella forskningssatellit. Men de kanske är lokala ämnen som istället tas upp inom den svenska delegationen över en god pastarätt och ett glas rött efter mötet.

För dig som vill veta mer om vad som händer i Neapel har ESA en egen minisajt om ministermötet 2012. På Twitter gäller taggen #CM2012.