Det blir inte som 1833 i år. Tror vi. (Bild: Library of Congress/Wikipedia)

Ska man verkligen ut och kolla efter meteorregnet leoniderna? Det gäller att tänka efter. Här kommer några plus och minus.

+ Det är ju stjärnfall, kometgrus från rymden som man kan se med blotta ögat. Klart man ska ut och kolla. Se fina infografiken på space.com om du behöver snabb meteorkunskap och inspiration.
Leoniderna kan man ändå inte lita på. Ibland syns jättemånga (bild), men oftast inte.
+ Men det är det som är grejen: du kanske har tur och får en oförglömlig natt under stjärnorna. I år är det månfritt så läget är lovande.
Vädret ser inte lovande ut under småtimmarna natten mot lördag när leoniderna är som bäst. Jämtland och Medelpad ser ut att erbjuda de bästa himlarna.
+ Det är kul och lätt att skåda metorer. Titta bara dit himlen är mörkast och vänta. Som omväxling kan du titta på Jupiter och några av vår galax vackraste stjärnor, Sirius blinkar i syd medan Orions bälte glänser och Plejaderna gnistrar.
Leoniderna syns inte på kvällen, så sömnbrist kan du få räkna med. Vänta tills stjärnbilden Lejonet går upp i öster, 22-tiden, innan det blir några stjärnfall, och även efter det tar det tid innan förutsättningarna blir bra.
+ Ser man ett enda spektakulärt stjärnfall kan det vara värt besväret, i synnerhet om du är en nykläckt meteorskådare.
Internationella meteororganisationen IMO förutspår rätt få leonider i år. Så även om det är stjärnklart kommer du ha tur om du ser fler än ett par stycken stjärnfall per timme.

Nästa bra meteorskur blir geminiderna kring den 12-13 december: kallare väder men bättre för kvällskådning. Jag tror jag satsar på dem istället.

3 KOMMENTARER

  1. Så det är ingen idé att sitta upe om man väntar sig en rejäl meteorskur menar du? Tänkte blicka upp runt 24.00 men kanske syns det inget :/

    Sitter själv och funderar på om det vore värt eller inte!

    🙂

  2. Hade tränkt dra ut runt 22.00 tiden och glo upp i himlen till kanske 24.00 hoppas man ser nått 😛

  3. Har sett ett par-tre taurider av en slump tidigare som var lite märkliga så till vida att dom verkade dala ner som små stjärnor i stället för snabba streck som verkar vanligare för andra meteorer. Kanske är dom speciellt långsamma dom här, eller..

Comments are closed.