ESA:s ministermöte i Neapel avlsutades under onsdag eftermiddag med beslut om budget, bärraketer – och hur astronauter ska transporteras.

Rymdministrarna, bland dem Sveriges Jan Björklund, godkände ett nytt samarbete med NASA som innebär att den europeiska fraktfarkosten ATV blir en del i NASA:s Orion-program (även känt som Multi-Purpose Crew Vehicle, MPCV). Hittills har tre ATV-farkoster, Jules Verne, Johannes Kepler och Eduardo Amaldi, levererat förnödenheter till Internationella rymdstationen. Tanken är att ATV blir Orions så kallade servicemodul, en farkost som ger skjuts till astronauternas kapsel men som (liksom ATV och tidigare liknande farkoster i Apollo-programmet) inte återanvänds utan får brinna upp i atmosfären efter varje uppskjutning. ESA:s generaldirektör Jean-Luc Dordain kallade samarbetet ”ett genombrott”.

– Det här är första gången som ESA och NASA samarbetar inom transportfarkoster för astronauter, sa han under mötets avslutande presskonferens.

Sedan rymdfärjorna pensionerades har europeiska och amerikanske astronauter fått åka med ryska farkoster till rymdstationen. Orion-programmet ingår i NASA:s planer att åter skicka astronauter till rymden i egen regi. Nu i samarbete med Europa.

Mötet i Neapel godkände en platt budget för de närmaste fem åren, vilket Dordain bedömde som bra under nuvarande ekonomiska omständigheter. På mötet blev det också klart att Storbritanniens bidrag till ESA ökar avsevärt, något som till och med aviserades av landets finansminister George Osborne. Troligen gör detta att den första brittiska astronauten Tim Peake får debutera i rymden utan att behöva vänta (som till exempel Christer Fuglesang fick göra).

På bärraketsfronten blev det godkänt att nästa Ariane blir en omgjord version av Ariane 5ME, vilket kan ses som en seger för Tyskland över Frankrike.

På sin hemsida summerar Rymdstyrelsen ministermötet från svensk synvinkel. Det är business as usual så vitt jag kan se, med en extra satsning på nästa generationens vädersatelliter, MetOp-SG, som planeras för uppsändning tidigast 2019. Nuvarande MetOp-satelliten, MetOp-B, sändes upp i september 2012.