Glad Lucia! Hur gör du det bästa av ljushögtidens meteorregn geminiderna?

  1. Hitta en mörk himmel Som alltid med meteorer: gå ut till det mörkaste stället du känner med utsikt mot himlen och titta dit det är mörkast.
  2. Titta sent på torsdag: Flest stjärnfall blir det enligt prognoserna natten mot fredag med maximum strax efter midnatt. Men redan nu syns flera meteorer i timmen enligt geminidrapporterna som kommit in till Internationella meteororganisation. En mycket ljus meteor som kan ha varit en geminid rapporterades över bland annat Västsverige inatt – läs mer om ”ljusskenet som skrämde Värmland” här.
  3. Kika runt på vinterstjärnhimlen medan du håller på. Med hjälp av en stjärnkarta på papper eller i mobilen ser du tokstarka planeten Jupiter, stjärnhoparna Plejaderna och Bikupan, ljusstarka stjärnor som närliggande Sirius, röda superjätten Betelgeuse och smygdubbelstjärnan Capella.
  4. Förundras över rymdens gruskorn På Institutet för rymdfysik i Kiruna fick nyligen Johan Kero 3,4 miljoner kronor för att med hjälp av radarobservationer försöka mäta hur mycket grus som träffar jorden varje år. Meteorer uppstår när kornen träffar jordatmosfären och förångas på nedfärden.

  5. Skapar nya geminider? Asteroiden Phaethon, fångad av STEREO 2009 (Bild: SECCHI/STEREO/NASA)
  6. Tacka asteroiden Phaethon om du ser några meteorer. De flesta meteorskurar orsakas av stoft från kometer, men bakom geminiderna ligger en stenig liten himlakropp utan svans, den märkliga asteroiden Phaethon. Den är en av de få kända aktiva asteroider – asteroider som ibland hittar på saker. De kan släppa ifrån sig stoftkorn men hur och varför är en intressant fråga för forskare. Phaethons bana tar den ovanligt nära solen. När den gjorde det senast, år 2009, blev den ovanligt ljus, troligen därför att den släppt ifrån sig färskt rymdstoft tack vare att den hettats upp av solen. (Se film hos på Flickr) Läs mer: en teknisk men välskriven artikel av Kavlipristagaren Dave Jewitt, som också har en egen sida om Phaethon.

5 KOMMENTARER

  1. Kanske var det ett sådant stoft från Phaethon som min mamma såg (hon bor i Malung) och som även sågs i Värmland och Bohuslän innan den small.

  2. Såg ett låggående eldklot med lång och kraftig svans i tisdags kväll ca 22.20. Kom snett uppifrån, öster ifrån och svagt mot nordost. Strax söder om Älvängen (Ale kommun) ut över Göta Älv, över Tjurholmen (en ö). Det såg ut som om den ”dog” i älven eller på andra stranden eller möjligen lite högre upp i skogen. Det var en stark upplevelse och otäckt man vill ju inte ha den i huvudet. Jag var ganska nära den inget som jag sett så nära tidigare!

  3. Carl: Det var det troligen. Smällen behöver inte nödvändigtvis vara att den slog i backen, det kan vara så att den var tillräckligt stor för att höras när den sprängde ljudvallen när den kom in i atmosfären. Lite samma princip som blixten så smäller det ju inte på samma gång som du ser ”stjärnfallet” på himlen.

Comments are closed.