Många såg ett riktig spektakulärt stjärnfall i natt över Värmland, Bohuslän och Dalarna.
Var du en av dem?

Enligt rapporter i Aftonbladet (där bilderna är plockade från nätet och inte föreställer det aktuella eldklotet), DN och NWT med mera rör det sig om en extremt ljusstark meteor. Några hörde också en knall.

På Astronet beskriver amatörastronomen Håkan i Lysvik boliden som ”fräste om sig” och till slut delade på sig för att till slut se ut”som vad jag kan beskriva som en brinnande gaffel”.

Som Clas Svahn skriver i DN var det en bolid eller eldklot – eller med andra ord en sten från rymden som bröt upp i atmosfären. Den kan mycket väl vara en av geminiderna, stjärnfallet som pågår just nu.


Danska observationer visar eldklotets möjliga färdvägar. Bild: stjerneskud.info

Meteoren fastnade också alldeles i hörnet på en bild tagen med en dansk eldklotsbevakningskamera kl 22:20, rapporterar Anton Norup Sørensen från stjerneskud.info, också på Astronet, och utifrån bilderna kan man ringa in hur den åkte (karta t h). Från Danmark rapporterades även ännu ett eldklot strax efter 02:30 i natt som kan ha varit det som sågs av Hampus i Aftonbladets rapport. I Finland sågs en ljusstark bolid tidigare på kvällen. Andra rapporter kanske rör sig om vanliga geminidmeteorer.

Var ska man rapportera eldklotsobservationer till forskare? Det bästa man kan göra är att fylla i formuläret på danska sajten ildkugle.dk. Då kommer informationen till Geologiska museet i Köpenhamn och experterna kan lista ut var man skulle kunna bäst gå ut och leta meteoriter – delar av rymdstenen som kan ha klarat nedfärden till marken. En annan möjlighet är utmärkta finska Taivanvahti som drivs av astronomitidningen Tähdet ja avaruus.

Det står i alla fall helt klart att fenomenen inte har något att göra med Nordkoreas raketuppskjutning i natt.

6 KOMMENTARER

 1. Jag såg en bolid flyga förbi bilen i hög fart. Jag uppskattade först att den flög på 100m höjd och var 1m i diam. Den lät som en tomtebloss.
  Senare, när jag funderade på det hela flög den nog mycket högre upp och var mycket större än 1m, kanske 10m i diam. Men man kunde tydligt se att boliden bestod av mängder av småstenar där det glödde i rött och gult.
  Första gången och förmodligen sista gången i mitt liv som jag ser sådant här.

 2. Hej! Såg liknande sak i Kungsbacka från vardagsrums fönstret. Hörde dock aldrig den och fick en väldigt kort titt innan den försvann bakom husen, aldrig sett något liknande.

 3. ”@Linnar: Häftigt! Tid och plats?”

  Gråbovägen vid Gunnilse ca kl 10:00 – 10:30

  När jag tänker efter flög den nog på några tusen meters höjd. Men från bilrutan såg det ut som den flög över villataken. Hade den flugit så lågt hade den flugit in i bostadshusen i Angered. Jag läste sedan någinstans att boliderna förmodlogen slagit ner norr om Värnen.
  Häfftig grej jag fått se!

 4. Jag var på väg uppför Skatås skidbacke utanför Göteborg den 11 december, från den norra sidan, när jag såg ett ovanligt starkt stjärnfall. Tiden var strax efter 22, så det kan mycket väl vara den rapporterade Boliden, i alla fall första delen av dess inträde. Den rörde sig från Tvillingarna mot Orion/Oxen, dvs åt nordväst.

Comments are closed.