Många såg ett riktig spektakulärt stjärnfall i natt över Värmland, Bohuslän och Dalarna.
Var du en av dem?

Enligt rapporter i Aftonbladet (där bilderna är plockade från nätet och inte föreställer det aktuella eldklotet), DN och NWT med mera rör det sig om en extremt ljusstark meteor. Några hörde också en knall.

På Astronet beskriver amatörastronomen Håkan i Lysvik boliden som ”fräste om sig” och till slut delade på sig för att till slut se ut”som vad jag kan beskriva som en brinnande gaffel”.

Som Clas Svahn skriver i DN var det en bolid eller eldklot – eller med andra ord en sten från rymden som bröt upp i atmosfären. Den kan mycket väl vara en av geminiderna, stjärnfallet som pågår just nu.


Danska observationer visar eldklotets möjliga färdvägar. Bild: stjerneskud.info

Meteoren fastnade också alldeles i hörnet på en bild tagen med en dansk eldklotsbevakningskamera kl 22:20, rapporterar Anton Norup Sørensen från stjerneskud.info, också på Astronet, och utifrån bilderna kan man ringa in hur den åkte (karta t h). Från Danmark rapporterades även ännu ett eldklot strax efter 02:30 i natt som kan ha varit det som sågs av Hampus i Aftonbladets rapport. I Finland sågs en ljusstark bolid tidigare på kvällen. Andra rapporter kanske rör sig om vanliga geminidmeteorer.

Var ska man rapportera eldklotsobservationer till forskare? Det bästa man kan göra är att fylla i formuläret på danska sajten ildkugle.dk. Då kommer informationen till Geologiska museet i Köpenhamn och experterna kan lista ut var man skulle kunna bäst gå ut och leta meteoriter – delar av rymdstenen som kan ha klarat nedfärden till marken. En annan möjlighet är utmärkta finska Taivanvahti som drivs av astronomitidningen Tähdet ja avaruus.

Det står i alla fall helt klart att fenomenen inte har något att göra med Nordkoreas raketuppskjutning i natt.