Den 15 februari tar 46-meters asteroiden 2012 DA14 en sväng förbi jorden. Den kommer ovanligt nära jorden men håller sig ändå på behörigt avstånd, ungefär 27 000 kilometer bort. Men vi har satelliter i omloppsbana, de som har så kallade geostationära banor, som ligger längre ut än asteroidbanans närmaste punkt. Bloggen EarthSky har en bra summering av vad vi vet om stenbumlingen.

Bild: NASA
Så nära jorden kommer 2012 DA14 under kvällen och natten den 15 februari 2013. (Bild: NASA)

Det blir inte sista gången jorden och DA14 kollar in varandra. Enligt NASA:s beräkningar kommer den ännu närmare oss 2040 och 2053, också runt 15 februari, men inom överskådlig framtid innebär den ingen fara för jorden.
Den asteroid vars astronomer är mest angelägen om att precisera är alltjämt den 150-meterstora asteroiden 2011 AG5 som vi tidigare skrivit om.
Blir DA14 något att se från jordytan? Tyvärr inte. Enligt dagens uppskattningar kommer du behöva en ordentlig fältkikare eller teleskop för att få syn på den, och en bra karta för att känna igen den bland galaxens alla stjärnor. Vi återkommer med bättre råd för dig som vill göra ett försök.
Hur ser en jordnära asteroid ut? Kolla in de nya radarbilderna på asteroiden Toutatis som tog ännu en sväng förbi oss förra veckan. Den som vill se en komet på riktigt får hålla ut till mars 2013 då komet PanSTARRS blir synlig, kanske för blotta ögat.
Vill du veta mer om asteroider och kometer så lyssna på veckans Vetandets värld i P1, där Anna Davour (reporter på både Sveriges radio och Populär Astronomi) har pratat med några experter om varför de är både läskiga och helt fascinerande.
[Läs vår uppdatering – med observationstips – om 2012 DA14.]

2 KOMMENTARER

  1. Vad är det jag missat här? Enligt MPC:s senaste banelement för asteroid 2012 DA14 är närmsta passage 0.0015 (Moid) 225000km strax innanför månbanan, eller..

  2. […] När det gäller astronomisk vetskap angående detta, är ett besök på Populär Astronomis; Asteroiden 2012 DA14 kommer på besök i februari 2013 eller Nasas; Near Earth Object Program långt bättre, för att finna saklig information i […]

Comments are closed.