Vad händer astronomiskt i Sverige 2013? Vi återkommer om höjdpunkter på himlen, kometerna PanSTARRS och ISON, men även på marken blir det ett spännande år. Nu meddelar Svenska Astronomiska Sällskapet att det blir Astronomins dag och natt för andra gången den 28 september. Sedan i oktober återkommer forskarfesten Astronomdagarna för åttonde gången.

Grafik: Robert Cumming
Astronomiåret 2013: några hållpunkter

Astronomins dag och natt den 28 september

Jesper Sollerman, ordförande för Svenska Astronomiska Sällskapet, hälsar och önskar gott nytt år från La Silla-observatoriet i Chile där han är just nu.

jesper_76– Jag vill passa på att önska er alla ett gott nytt år, hälsar han. Här i Atacamaöknen skålade vi in 2013 med en skvätt skumpa i en gammal kaffemugg i kontrollrummet för teleskopet NTT. Det enda fyrverkeri vi fick se var när månen kom upp och dränkte Vintergatsbandet.

– 2012 var ett bra astronomiår, och vi inom Svenska Astronomiska Sällskapet vill göra om Astronomins dag och natt.

– Vi utlyser härmed Astronomins dag och natt till lördagen 28 september – och hoppas på minst lika bra uppslutning som förra året. Vi återkommer med mer information om detta framöver, men fyll i era kalendrar redan nu!

Mer om Astronomins dag och natt kan du läsa på hemsidan astronominsdag.se.

Astronomdagarna 10-12 oktober

Forskare och amatörastronomer möts vartannat år på konferensen Astronomdagarna. Nu är det Lunds observatorium som blir värd för Astronomdagarna 2013 och det hela går av stapeln 10-12 oktober. Programmet håller just nu på utformas av kvartetten Anna Árnadóttir, David Hobbs, Daniel Michalik och Anders Johansen. Läs mer på hemsidan.