
Under en mörk himmel skulle du kunna gå rakt med hjälp av Vintergatan: så gör också dyngbaggen. Foton: Emily Baird
Dyngbaggar har blivit världskända för sin häpnadsväckande bollkänsla. Biologer har tidigare visat hur dessa listiga småkryp använder solen och månen för att så snabbt och rakt som möjligt rulla bort sina smaskiga bajsbollar från trängseln runt dynghögen. Nu visar forskare från Lund med Marie Dacke i spetsen att dyngbaggar kan gå ett steg längre än alla andra djur när de orienterar sig i tillvaron. De håller nämligen ett öga på Vintergatsbandet.
Dacke och hennes kollegor förklarar hur det går till och hur de kommit fram till upptäckten i en artikel i tidskriften Current Biology (se pressmeddelande från Lunds universitet, SVT).
Ett avgörande steg i forskningen var när några sydafrikanska dyngbaggar fick gå på planetarium för att rulla boll under en konstgjord stjärnhimmel. Forskarna försökte med liknande experiment i det Naturvetenskapliga fakultetens planetarium i Lund, men det visade sig att lamporna i planetarieprojektorn var av fel typ så experimentet kunde inte utföras där, minns planetariets astronom Anna Arnadottir i ett mejl till Populär Astronomi. Men på Planetariet i Johannesburg kunde biologerna till slut visa att det är ljuset från galaxens disiga band över himlen som baggarna behövde för att hålla kurs när vare sig sol eller måne syntes på himlen.
I artikeln spekulerar forskarna om att även andra djur känner till Vintergatan, bland dem lövgrodor.
Du kan förresten se Marie Dacke presentera dyngbaggarnas imponerande astronomiska kunskaper i hennes vinnande presentation på Forskar Grand Prix i höstas: den finns här på UR Play (snabbspola till 69:30).
Fascinerande. Hur små är dyngbaggarnas ögon så att de kan förnimma vintergatans svaga ljus, 1-2 mm i diameter? Om insektsögon är för små är aperturen inte tillräcklig för att kunna urskilja vintergatans ljus. Jag undrar var gränsen går.
/Timo Karhula
Comments are closed.