I fredags kväll, bara 12 timmar efter nedslaget i ryska Tjeljabinsk, strök asteroiden 2012 DA14 förbi jorden på ett avstånd på mindre än 3000 mil. Nu kommer bilderna från besöket.

Bild: NASA
Radarstuds visar upp asteroiden 2012 DA14 under åtta timmar efter besöket på fredagen den 15 februari 2013. Klicka för att läsa mer och se animeringen hos NASA se hela presentationen. (Bild: NASA)

Igår presenterade NASA:s Lindley Johnson observationer gjorda med NASA:s Goldstone-radaranläggning av asteroiden på ett möte i Wien av FN:s kommitté för fredligt användande av rymden, COPUOS.
Europas första asteroidobservationer med radar, från EISCAT i Nordnorge, hade redan visat att DA14 var bara 50 kilometer från sin beräknade bana.
Nu rörde sig asteroiden mycket fort över himlen och visade sig vara så liten att radarbilderna knappt visar dess form. De avslöjar i alla fall att 2012 DA14 var som väntat cirka 40 meter lång, men bara 20 meter bred. Var 7:e timme gör den ett varv runt en axel i mitten.

Från Sveriges horisonter var det i fredags klart väder bara i Jämtland, men där fanns astrofotografen Göran Strand med vapendragaren Jonas Grinde med teleskop och kamera i högsta hugg. De första bilderna kom i lördags på Görans blogg. Nu har han dessutom lagt ihop en stämningsfull och förtrollande timelapse-video som visar asteroidens otroliga och för blotta ögat osynliga färd genom stjärnbilderna Lejonet, Berenikes hår och Jakthundarna.


(Video: Göran Strand)

Med hjälp av meteorologen Anders Wettergren hittade Göran Strand den perfekta platsen för skådningskvällen.
– Vi åkte 5-6 mil väster om Östersund, där fick vi en fantastisk stjärnklar himmel och helt vindstilla. Lite skymd horisont i öster, men ändå acceptabelt. Det är svårt att hitta plogade avstickare så här års när vi har så mycket snö!
Asteroiden gjorde sig först tillkänna i Görans 15×70-fältkikare strax innan kl 21.
– Den rörde sig som en extremt långsam satellit men mycket ljussvagare. Som om en svag stjärna brutit sig lös och smiter iväg. Jag kände i alla fall en glädjerush när den dök upp. Det var otroligt häftigt.

Se fler presentationer från COPUOS-mötet. Där presenterades även det senaste om meteoriter och nedslaget i Ryssland. Läs mer om den händelsen i vårt inlägg från igår.

3 KOMMENTARER

  1. Fredagen den 15 februari 2012 fick vi ju en liten förevisning om asteroider i vår närhet och som refererats bra i Pop.Ast. Det finns flera därute. En av dem som omnämns är 2004 MN4 Apophis, som beräknas passera Jorden mycket nära 13 april 2029. Och enligt MPC:s ephemerides kommer den att passera på näst intill samma avstånd och tider,också en fredagskväll, som 2012 DA14 nyligen gjorde. Slump eller.. En avgörande faktor blir ju hur exakta banberäkningarna är då den minsta avvikelse ”åt fel håll” kan bli förödande om man betänker att Apophis är ~300m mot DA14:s ~40m. Särskilt som vi såg effekten av den ännu mindre över Chelyabinsk.

  2. @Ove: Apophis kommer vi ha bättre koll på när den anländer. 2012 DA14 är mycket ljussvagare än Apophis och dess bana var långt sämre känd än Apophis’ blir 2029. Ändå var den fem med bara ca 0,2 procent.

  3. Jo, jag vet att jag är tidigt ute om Apophis. Yeomans vid Nasa menar att asteroiden absolut inte träffar Jorden men ändå passerar innanför geo-satelliterna 13 april 2029, precis som DA14 gjorde häromdagen. Är det verkligen möjligt med så exakta beräkningar så pass långt i förväg?
    Nog är det väl en s.k. PHA ändå och där det faktiskt kan bli tal om motåtgärder som man har talat om. Faktiskt är jag lite orolig för den här..

Comments are closed.