I fredags kväll, bara 12 timmar efter nedslaget i ryska Tjeljabinsk, strök asteroiden 2012 DA14 förbi jorden på ett avstånd på mindre än 3000 mil. Nu kommer bilderna från besöket.

Bild: NASA
Radarstuds visar upp asteroiden 2012 DA14 under åtta timmar efter besöket på fredagen den 15 februari 2013. Klicka för att läsa mer och se animeringen hos NASA se hela presentationen. (Bild: NASA)

Igår presenterade NASA:s Lindley Johnson observationer gjorda med NASA:s Goldstone-radaranläggning av asteroiden på ett möte i Wien av FN:s kommitté för fredligt användande av rymden, COPUOS.
Europas första asteroidobservationer med radar, från EISCAT i Nordnorge, hade redan visat att DA14 var bara 50 kilometer från sin beräknade bana.
Nu rörde sig asteroiden mycket fort över himlen och visade sig vara så liten att radarbilderna knappt visar dess form. De avslöjar i alla fall att 2012 DA14 var som väntat cirka 40 meter lång, men bara 20 meter bred. Var 7:e timme gör den ett varv runt en axel i mitten.

Från Sveriges horisonter var det i fredags klart väder bara i Jämtland, men där fanns astrofotografen Göran Strand med vapendragaren Jonas Grinde med teleskop och kamera i högsta hugg. De första bilderna kom i lördags på Görans blogg. Nu har han dessutom lagt ihop en stämningsfull och förtrollande timelapse-video som visar asteroidens otroliga och för blotta ögat osynliga färd genom stjärnbilderna Lejonet, Berenikes hår och Jakthundarna.


(Video: Göran Strand)

Med hjälp av meteorologen Anders Wettergren hittade Göran Strand den perfekta platsen för skådningskvällen.
– Vi åkte 5-6 mil väster om Östersund, där fick vi en fantastisk stjärnklar himmel och helt vindstilla. Lite skymd horisont i öster, men ändå acceptabelt. Det är svårt att hitta plogade avstickare så här års när vi har så mycket snö!
Asteroiden gjorde sig först tillkänna i Görans 15×70-fältkikare strax innan kl 21.
– Den rörde sig som en extremt långsam satellit men mycket ljussvagare. Som om en svag stjärna brutit sig lös och smiter iväg. Jag kände i alla fall en glädjerush när den dök upp. Det var otroligt häftigt.

Se fler presentationer från COPUOS-mötet. Där presenterades även det senaste om meteoriter och nedslaget i Ryssland. Läs mer om den händelsen i vårt inlägg från igår.