Bild: NASA
De ödesdigra banorna: asteroiderna som mötte jorden den 15 februari 2013. Bild: NASA

Himlakroppen som slog ner över Uralbergen och staden Tjeljabinsk i Ryssland den 15 februari var en asteroid stor som en lastbil (15-17 meter i diameter) som vägde 10 000 ton. Storleken och kraften i explosionen på 0,5 megaton, ungefär 20-30 gånger Hiroshima-bomberna, har räknats fram av forskare i Kanada tack vare bland annat infraljudmätningar från så långt bort som Alaska (se NASA:s sida om händelsen).
I spåren efter tryckvågen från nedslaget skadades över tusen människor, varav 40 fortfarande ligger på sjukhus, och fönster krossades på bland annat 34 sjukhus och 62 skolor (RIA Novosti). Det är första gången i modern tid som ett naturligt rymdnedslag direkt orsakat personskador, och nedslaget var det kraftigaste sedan Tunguska-händelsen över Sibirien 1908 (Nature News).

53 små meteoritfragment, bara några millimeter breda, har upptäckts i Tjebarkulsjön några mil väster om Tjeljabinsk. Det rapporterar bland andra RIA Novosti (engelska, ryska) och UralPolit på måndag morgon. Fragmenten avslöjar att meteoriten, och därmed asteroiden, var av den vanligaste sorten; en kondrit eller stenig asteroid med järnhalt på cirka 10 procent, enligt meteoritforskaren Viktor Grochovskij.

Den ryska stenen hade en helt annan bana än den större asteroiden 2012 DA14 som passerade jorden under fredagskvällen. Rapporter om andra eldklot på himlen har förekommit (Aftonbladet, CubaSi) men än så länge verkar det inte finnas anledning att tro att de är relaterade. Med hjälp av seismiska och infraljudmätningar (John Leeman förklarar hur på sin blogg), bildmaterial från Tjeljabinsk (finländska KAIRA-bloggen) och bilder tagna av vädersatelliten EUMETSAT (video hos ESA) har NASA gjort en första uppskattning på hur dess bana kan ha sett ut (bild t. h., se blogginlägg hos NASA av Bill Cooke).

Under fredag kväll passerade även asteroiden 2012 DA14 jorden på rekordnära men ofarligt avstånd, och observerades av både forskare med radar och amatörastronomer med teleskop och kameror. Bilder på 2012 DA14 återkommer vi med.

5 KOMMENTARER

  1. Onekligen en märklig händelse, dock behövs nog sovras en hel del av informationen som florerar på Internet. Själv skall jag hålla utkik efter koppling till själva Tunguskahändelsen..

  2. Hur kan det komma sig att ett nedslag av en meteorit som väger 10.000 ton och är stor som en buss, inte skapar en smärre
    tsunami som spräcker upp isen i sjön.
    Kan någon förklara det?

  3. @Johan: Stenen förgasades nästan helt under nedfärden genom atmosfären. Samma sak hände tydligen även 1908 över Tunguska i Sibirien och då handlade det om en asteroid stor som 2012 DA14.

Comments are closed.