Bara 12 timmar innan asteroiden 2012 DA14 ska glida förbi jorden tycks en mindre rymdsten ha bränt upp i atmosfären på spektakulärt vis. Uppemot 900 människor skadades i samband med nedslaget, långt fler än vid någon annan liknande händelse i modern tid. Fenomenet som sågs från bland annat ryska Tjeljabinsk och Sverdlovsk kl 04:20 svensk tid i morse har fångats på film av bland många andra YouTube-användaren fed potapow. Nyhetssajten RT.com har lagt ihop några av de bästa filmerna.

tjeljabinsk_roksparVideorna visar hur det inkommande föremålet bryter upp i atmosfären och sedan exploderar och under någon sekund lyser lika starkt som solen. I andra inspelningar hörs ljudbangen (av Serg Kh; bilden t.h.) som följde explosionen i luften. Det var tydligen den som gjorde att fönstren krossades och så många blev skadade. En tidig samling bilder och videor ligger här hos Livejournal-bloggaren Zyalt.

Rymdstenen, som nu uppskattas av NASA ha vägt 7000 ton med en diameter på ca 15 meter (NASA-sidan om händelsen delade upp sig under nedfärden och ledde till flera meteoritnedslag i området. Några beskrivs på nyhetssajten RT.com. Enligt sajten newsru.com kan meteoritfragment ha ramlat ner i en traktorfabrik i Tjeljabinsk. Enligt en annan rapport har nu meteoritdelar bärgats på flera ställen i Tjeljabinsk. Det har också rapporterats att annat mindre eldklot sågs över Kazakstan tidigare på morgonen.

Inträdet i atmosfären fångades från rymden av vädersatelliten Meteosat (se bild som köpenhamnsforskaren Simon Proud lagt upp på Flickr). Sedda från marken påminner rökspåren som den lilla himlakroppen lämnade på himlen starkt om bilder på röken efter asteroiden 2008 TC3 som brann upp över Sudan 2008. Den himlakroppen tros ha varit 2-5 meter tvärsöver.

Även om det verkar overkligt att den ryska meteoren och DA14:s intåg skulle kunna inträffa så nära inpå varandra pekar allt på att de inte är relaterade. Astronomibloggaren Phil Plait, som summerade läget i morse på Bad Astronomy, påpekar att de två himlakropparna troligen åkt i helt olika banor. ”12 timmar är en lång sträcka i 8 kilometer i sekunden”, som han skrev på Twitter. Enligt en snabbanalys som radarastronomer vid Sodankyla geofysiska observatoriet i Finland gjort kom rymdstenen in över Tjeljabinsk från ett helt annat håll än 2012 DA14 gör ikväll.
Men analys av filmerna från Ryssland och mätningar av den förebiflygande asteroid kan ge svar på en eventuell koppling. Utifrån filmerna kan man uppskatta från vilket håll stenen träffade atmosfären. Meteoritfragment kanske kan hittas på marken och analyseras för att sedan kunna jämföras med observationer av hur DA14 reflekterar solljuset, menar asteroidforskaren Franck Marchis, (också på Twitter).
I vilket fall som helst tycks den ryska stenen redan ha blivit den mest spektakulära händelse i sitt slag som fångats på film.
Läs mer om 2012 DA14 här.

Tack till Populär Astronomis rysktalande reporter Katja Lindblom för researchhjälp.

9 KOMMENTARER

  1. Lite väl märkligt sammanträffande här, inte med DA14 men väl med Tunguska. Banorna verkar ju vara praktiskt taget identiska liksom nedslagsplatserna är relativt nära varandra geografiskt. Skulle det inte kunna vara ett lossbrutet stycke från Tunguskameteoren som återkom igår, eller..

Comments are closed.