Bild: NASARöda jätten som blev Herschelteleskopets sista uppdrag, här i en färgglad bild från rymdteleskopet WISE. (Bild: NASA)

Europas astronomiska stolthet, rymdteleskopet Herschel, har avslutat sitt uppdrag. Efter tre och ett halvt år i rymden och fler än 35 tusen observationer tog kylvätskan helium slut under måndagen den 29 april.
Svenska forskare var inblandade i Herschel redan från start. Dess instrument HIFI, som delvis utvecklats av forskare i Stockholm och Göteborg, har dessutom presterat några av teleskopets roligaste upptäckter (till exempel det där med mysteriet om syremolekyler i rymden).
Nu visar det sig att också Herschels allra sista insats för astronomin var en svensk observation. Min kollega vid Onsala rymdobservatorium, Kay Justtanont, älskar röda jättar med tjocka stjärnvindar och det var just en av dem med det oansenliga namnet OH 32.8-0.3, som blev det sista som Herschel såg innan dess öga stängdes för gott.
Läs hela historien här hos Onsala rymdobservatorium.

Herschel_and_Vela_C_node_full_image
Herschelteleskopet framför en av dess spektakulära bilder på kalla moln i galaxen där nya stjärnor bildas, denna gång området Vela C. Klicka för mer om teleskopets slut och för fler fantastiska kort. Bild: ESA/PACS & SPIRE Consortia, T. Hill, F. Motte, Laboratoire AIM Paris-Saclay, CEA/IRFU – CNRS/INSU – Uni. Paris Diderot, HOBYS Key Programme Consortium