Bild: Sirius Disclosure
Skelettfyndet i Atacama har mer med abortfrågan än ufofrågan att göra. (Bild: Sirius Disclosure)

Har en utomjordings skelett hittats i Atacamaöknen? Svaret är nej, men den sorgliga historien om humanoiden från Atacama är på sätt och vis nyttig.
Som Aftonbladet och tidskriften Science på deras olika sätt rapporterar hittades ett märkligt litet skelett i en spökstad i norra Chiles torraste trakter år 2003. Det 15-centimeter långa skelettet tolkades sedan av vissa hoppfulla förmågor som kvarlevor efter en utomjording. Mystiken späs tydligen på i nya dokumentärfilmen Sirius.
Bakom filmen ligger Steven Greer som enligt hans webbplats Sirius Disclosure tror stenhårt på att utomjordingar finns och lever på jorden.
Nu har skelettet analyserats av immunologen Garry Nolan, som kommer fram till att den är i alla fall mänsklig. I sin rapport, som Science refererat och som finns som pdf hos Sirius Disclosure, slår han fast att det är ett människofoster, eller möjligen ett dödfött barn, som lämnades kvar i ökenstaden, antagligen för högst ett par decennier sedan. Varför det pennstora skelettet ser vanställt ut vet inte Nolan eller hans kollegor, och ingen känd sjukdom tycks kunna förklara det.
Kan det finnas alltså något kvar av det okända och spännande? Det hoppas Greer, verkar det som. Men enligt andra – paleontologen William Jungers, som citeras i Science, och den bloggande arkeologen Paolo Viscardi, är två av dem – finns en mycket enklare och tråkigare förklaring än utomjordingar på besök.
För dem bär skelettet tydliga tecken som vittnar om något helt annat. En okänd kvinna som tvingades göra en olaglig abort ute på landsbygden i ett land där abortlagstiftningen är bland världens allra strängaste. Läs gärna Paolo Viscardis blogginlägg om varför han tror det, men tänk på att bilderna kan upplevas som obehagliga. Aftonbladet, som har den konservativa brittiska tidningen Daily Mail som sin källa, missar denna aspekt av historien.
Bland rapporter om ufon och utomjordiska besök på jorden är detta en ovanligt trist historia. Men den visar tydligt hur forskningen om ufo-relaterade fenomen alltid måste vara tvärvetenskaplig. Och hur lite dessa fenomenen har att göra med rymden.

1 KOMMENTAR

  1. Icke desto mindre tyck sådana här frågor (typ area 51) fascinera människor mer än de verkliga rymdfrågorna. Märkligt..

Comments are closed.