April, april! Scrolla ner…

Konstgjort norrsken skulle sätta en nordisk prägel på Eurovision Song Contest i Malmö. Men de djärva planerna döms nu ut av både rymdexperter och lokalpolitiker.
Idén att satsa på ett spektakulärt rymdväderfenomen till schlager-EM den 18 maj 2013 kläcktes på SVT Malmös vetenskapsredaktion i höstas och fick snabbt gehör hos både festivalledningen. Politiker i Malmö stad, annars upptagna med maktskiftet efter Ilmar Reepalu, tände också på det storslagna förslaget.
– Det kändes liksom naturligt. Malmö blev världsberömt för strömavbrottet som orsakades av en solstorm 2003, den så kallade Halloween-stormen. Och Sverige är ju världskänt för norrsken, säger en anonym vetenskapsjournalist på SVT Malmö till Populär Astronomi.
Naturligt norrsken är sällsynt vid skånska breddgrader, och därför har festivalsarrangörerna undersökt möjligheten att skapa ett mäktigt ljusshow i atmosfären på konstgjord väg. Tekniken, som går ut på att rikta högfrekventa radiovågor mot jonosfären, har prövats förr (Science Daily 2010) men aldrig i stor skala.

tt_norrsken
Norrsken över Malmö skulle få Bonnie Tyler och andra Eurovisionsgäster att häpna. (Montage: efter Vilseskogen (norrsken) och elsamu (Turning Torso) Creative Commons-licens

Initiativtagarna visste att det kunde uppfattas som ett potentiellt farligt experiment, berättar vår källa på SVT.
– Därför ville vi utnyttja tillfället att sprida kunskap om både de farliga och det sköna med rymdväder och solstormar. Vi tog kontakt med Institutet för rymdfysiks rymdvädercenter och med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ju driver ett gemensamt projekt om rymdväder i Lund.
Men tjänstemännen på MSB tyckte inte detta var rätt sätt att upplysa om solstormar, visar en intern rapport. Reaktionen från forskarna blev oväntat negativt. J.-O. Grundström, fysiker vid IRF i Lund, är typisk. Han tycker att planerna är ”feltänkta och dumma”.
– De ville också flytta vårt varningscentrum för rymdväder till Rosengård, för att få med någon känd fotbollsspelare i det hela. Det hade vi kanske gått med på. Men konstgjort norrsken som ljusshow är vare sig möjligt eller klokt, säger han.
I Malmö stad är inte heller alla positiva längre. Rykten gör gällande att Reepalus efterföljare Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) nu blivit motståndare till att ett Eurovisions-norrsken skapas över Turning Torso.
Efter alla turer kan nu SVT Malmös vetenskapsredaktion komma att läggas ned. Men medarbetaren som vi pratat hoppas in i det sista på norrsken till schlagern.
– Jag är ledsen över hur det har blivit. Men om vi har tur kan en ordentlig solstorm som den vi hade 2003 ändå ge våra internationella gäster ett minne för livet, säger hon.

Visst hittade vi på! Men konstgjort norrsken kan faktiskt skapas tillfälligt av kraftfulla radiopulser som riktas uppåt i atmosfären. Det har gjorts med till exempel nordiska radaranläggningen EISCAT (forskningsrapport) och ingår även i planerna för rymdfysikprojektet EISCAT_3D. Naturligt norrsken som skapas av solstormar ger ändå den enda möjligheten för malmöbor att få syn på norrsken. Om nu molnen inte är i vägen.
Vi hoppas för övrigt att SVT inte är arga att vi påstått att de skulle ha en regional vetenskapsredaktion i Malmö.
Vill du veta mer om hur solstormar som den som drabbade Malmö 2003 kan påverka tekniksystem på marken, läs svenska MSB:s sida om solstormsrisker eller engelska Royal Academy of Engineerings rapport från februari 2013.
Läs alla våra aprilskämt från 2006 och framåt.

2 KOMMENTARER

  1. Jag gick på storyn i två sekunder, men när Robert började skriva om anonyma journalister så sprack det. Journalister vill inte vara anonyma och gömma sig bakom dubbelhakorna.
    Ask me!

Comments are closed.