[Uppdaterat 4 april 2013]

Karta: (c)Google Maps
Pilen visar hur meteoren kan ha åkt. Vita stjärnor: ställen där meteoren lyste upp landskapet. Symboler i rött visar där meteoren hördes som ett dån. Gula områden pekar ut siktlinjer som visar var meteoren sågs färdas. (Bakgrundskarta: Google Maps)

Tack vare uppmärksamhet i en artikel i Aftonbladet (som annars inte var så bra) fick jag över 170 rapporter från folk som sett meteoren på morgonen den 3 april. De mest dramatiska rapporterna kom från olika orter i Värmland. Utanför Arvika väcktes till exempel Carina Cortes av eldkotets bländande ljus.
– Den lyste upp hela sovrummet, och jag hoppade till fast jag först låg och blundade. Jag såg den i några sekunder genom fönstret. Två minuter senare hördes ett dovt muller på avstånd, berättar hon.
I P4 Värmland berättade Leif Bäcklund om en liknande upplevelse, och det gjorde även en NWT-läsare utanför Sunne.
Kartan ovan är min lite taffliga försök att summera det hela. Observationer från Vasa i Finland, Gotland, Stockholm, ner till Skåne i söder och danska Aalborg samt rapporter från Norge alla pekar mot att meteoren brann upp över ett område i mellersta Värmland. Carina hörde dånet två minuter efter ljusshowen, vilket tyder på ett avstånd på 40 kilometer. Ljudet skapades förmodligen när rymdstenen exploderade i luften, och ger hopp om att meteoritfragment kan ha klarat sig hela vägen till jorden. Så resonerar Steinar Midtskogen som samlat norska rapporter på norska meteornätverkets blogg. Framförallt längs västkusten och från Göteborg var det många som förundrades över eldklotets lysande gröna huvud med svans bakom. Flera la märke till rökspåren efter färden, bland dem Daniel Carlsson som kommenterat nedan och amatörastronomen Christian Vestergaard i Uddevalla.
En klockren meteor alltså? Det ser ut så, men flera la märke till att den färdades ovanligt långsamt. Det kan man se i en upptagning från Jimmi Christensens övervakningskamera i Lemvig, Danmark (se den hos Aftonbladet). Kanske har den fastnat på fler kameror i Sverige?


Meteoren syns längst upp i bilden, lågt i norr sett från Aalborgs horisont. Syns bäst i helskärmsläge med högsta definition. Film: Nordjysk Astronomisk Forening for Amatører

Minns du ryska meteoren som föll ner över Tjeljabinsk den 15 februari? Kl. 05:30 på onsdags morse sågs en mycket mindre variant av samma fenomen från södra Sverige och Danmark. Flera personer rapporterade eldklotet till P4 Jönköping och till polisen i Jönköping (rapport i Jnytt). Liknande syn rapporterades samtidigt så långt bort som Perälä söder om Vasa i Finland (rapport på Taivaanvähti). Var det samma meteor så borde den ha synts från en stor del av Sverige.

Foto: © Fredrik KarlssonStjärnfall kan vara olika ljusa. Eldklot över Timrå 2012. Foto: © Fredrik Karlsson

Meteoren fångades på film från Danmark, meddelar Anton Norup Sørensen som håller i meteorrapportsajten stjerneskud.info. Han uppskattar att meteoren brann upp i atmosfären i riktning mot Dalsland.
– Vi har också flera visuella rapporter av den, säger han.
Såg du eldklotet på himlen? Kommentera gärna, men bäst är om du rapporterar händelsen hos danska ildkugle.dk. Då kan meteorforskarna vid Köpenhamns geologiska museum räkna ut dess bana bättre och kanske blir det möjligt att söka efter riktiga stenar från rymden på marken någonstans. Sverige saknar ett rapporteringssystem som motsvarar de danska och finländska sajterna.