[Uppdaterat 4 april 2013]

Karta: (c)Google Maps
Pilen visar hur meteoren kan ha åkt. Vita stjärnor: ställen där meteoren lyste upp landskapet. Symboler i rött visar där meteoren hördes som ett dån. Gula områden pekar ut siktlinjer som visar var meteoren sågs färdas. (Bakgrundskarta: Google Maps)

Tack vare uppmärksamhet i en artikel i Aftonbladet (som annars inte var så bra) fick jag över 170 rapporter från folk som sett meteoren på morgonen den 3 april. De mest dramatiska rapporterna kom från olika orter i Värmland. Utanför Arvika väcktes till exempel Carina Cortes av eldkotets bländande ljus.
– Den lyste upp hela sovrummet, och jag hoppade till fast jag först låg och blundade. Jag såg den i några sekunder genom fönstret. Två minuter senare hördes ett dovt muller på avstånd, berättar hon.
I P4 Värmland berättade Leif Bäcklund om en liknande upplevelse, och det gjorde även en NWT-läsare utanför Sunne.
Kartan ovan är min lite taffliga försök att summera det hela. Observationer från Vasa i Finland, Gotland, Stockholm, ner till Skåne i söder och danska Aalborg samt rapporter från Norge alla pekar mot att meteoren brann upp över ett område i mellersta Värmland. Carina hörde dånet två minuter efter ljusshowen, vilket tyder på ett avstånd på 40 kilometer. Ljudet skapades förmodligen när rymdstenen exploderade i luften, och ger hopp om att meteoritfragment kan ha klarat sig hela vägen till jorden. Så resonerar Steinar Midtskogen som samlat norska rapporter på norska meteornätverkets blogg. Framförallt längs västkusten och från Göteborg var det många som förundrades över eldklotets lysande gröna huvud med svans bakom. Flera la märke till rökspåren efter färden, bland dem Daniel Carlsson som kommenterat nedan och amatörastronomen Christian Vestergaard i Uddevalla.
En klockren meteor alltså? Det ser ut så, men flera la märke till att den färdades ovanligt långsamt. Det kan man se i en upptagning från Jimmi Christensens övervakningskamera i Lemvig, Danmark (se den hos Aftonbladet). Kanske har den fastnat på fler kameror i Sverige?


Meteoren syns längst upp i bilden, lågt i norr sett från Aalborgs horisont. Syns bäst i helskärmsläge med högsta definition. Film: Nordjysk Astronomisk Forening for Amatører

Minns du ryska meteoren som föll ner över Tjeljabinsk den 15 februari? Kl. 05:30 på onsdags morse sågs en mycket mindre variant av samma fenomen från södra Sverige och Danmark. Flera personer rapporterade eldklotet till P4 Jönköping och till polisen i Jönköping (rapport i Jnytt). Liknande syn rapporterades samtidigt så långt bort som Perälä söder om Vasa i Finland (rapport på Taivaanvähti). Var det samma meteor så borde den ha synts från en stor del av Sverige.

Foto: © Fredrik KarlssonStjärnfall kan vara olika ljusa. Eldklot över Timrå 2012. Foto: © Fredrik Karlsson

Meteoren fångades på film från Danmark, meddelar Anton Norup Sørensen som håller i meteorrapportsajten stjerneskud.info. Han uppskattar att meteoren brann upp i atmosfären i riktning mot Dalsland.
– Vi har också flera visuella rapporter av den, säger han.
Såg du eldklotet på himlen? Kommentera gärna, men bäst är om du rapporterar händelsen hos danska ildkugle.dk. Då kan meteorforskarna vid Köpenhamns geologiska museum räkna ut dess bana bättre och kanske blir det möjligt att söka efter riktiga stenar från rymden på marken någonstans. Sverige saknar ett rapporteringssystem som motsvarar de danska och finländska sajterna.

20 KOMMENTARER

 1. Såg denna bolid imorse då jag väntade på bussen vid Bergkristallsgatan i Göteborg ca 05:25, det var en av de ljusstarkaste jag sett under min livstid.

  Uppskattar att riktningen när den lös som mest var ungefär tio grader nordväst, enligt mobilkompassen men det är rent grovt uppskattat såklart, det var dock även det svaga rökspår som syntes när solen hade gått upp lite mer senare väl framme vid jobbet i Mölndal.
  Rökspåret hade antagit en spaghettiform så undrar om det inte kan ha varit en rökring snarare då det var så koncentrerat på himlen.

  Även en grov uppskattning att den for från väster mot öster ungefär 15-20 grader upp på himlen.

 2. Missade tyvärr denna, speciellt när den tycks ha brunnit upp ovanför våra huvuden i de Dalsländska skogarna. Jättebra att känna till den danska rapport sidan! Den hade jag ingen aning om.

  Varit lycklig nog att kunna observera tre bolider/”eldkulor”, och de två senaste har jag rapporterat till USA’s motsvarighet av ildkugle.dk; http://www.amsmeteors.org/members/fireball/report-a-fireball

  Nästa, om någon, får gå till Danmark i väntan på en svensk rapportsida 🙂

  Den första slog ner i havet, bara några hundra meter ifrån oss – mitt på Mexikanska Gulfen.

 3. JA, imorse vid 5,30. Jag körde buss i Trollhättan, trodde knappt mina ögon! Helt underbart att få uppleva och se! =)

 4. Jag såg klotet den 3 april ca 05.20 sydväst om Ludvika Dalarna Sverige.Den gick straxt över trädtopparna och dalade nedåt.

 5. I går morse den 3 april såg jag meteoriten som kom farande det såg ut som att den landade bakom skogen. Det var en häftig upplevelse då jag aldrig sett något liknande.

 6. Jag såg en meteorit runt midnatt till 5 april som splittrades och såg ut att landa nånstans långt inåt landet (såg den från Kalmar tittandes mot väster) wow, det var häftigt faktiskt. Blev lite chockad när jag tittade ut på stjärnhimlen från köksfönstret och så helt plötsligt kommer ett eldklot med svans farandes och splittras innan den faller mot jorden. 🙂

 7. Såg en bolid 5:e april 00:03 ovanför Göteborg. Trodde först det var ett flygplan men insåg snabbt att det var något annat. Struntade i att hämta kamera då jag ville se detta. Fantastiskt. Nån mer måste ha sett detta.

 8. Det måste ha varit en bolid jag såg inatt, för Daniels beskrivning stämmer precis in på vad jag såg, samma tid och allt.

 9. Då skulle jag stannat kvar ute alltså.. 🙁

  Önskar så att jag fick se en riktigt imponerande en gång..

 10. Jag såg den också, från Närke. Den rörde sig västeröver och norrut tyckte jag, och slocknade sedan. Somliga säger över Värmland, och det låter rimligt. Klotet var otroligt ljust och grönaktigt.

 11. Jag såg också nått eldklot, fast inte så långt efter midnatt, först såg det ut som fyrverkeri raket som nån tänt, men när den flög över kunde man tydligt se att det var ett stort eldklot och att det flög av delar från den, det var det sjukaste ja sett i hela mitt liv… ja skulle filma med mobilen, men ja konstigt nog så va den död..ja hoppas nån fick den på video eller bild,

 12. Ahha – jag missuppfattade det hela, trodde att det – förutom Tjeljabinsk-fallet – även fanns ett dansk eldklot i februari. Men så var ju inte fallet.

Comments are closed.