På torsdag kväll den 25 april 2013 är det månförmörkelse. Den blir den minsta sedan 1958 och således inte mycket till spektakel på himlen, men såklart vill man ändå ta en titt. Det vore ju pinsamt att se fullmånen – månförmörkelser inträffar alltid vid fullmåne – och inte fatta att det var något på gång. Tre tips då:

Bild: Per Ahlin
Naggad i kanten: månen blir som bäst 2 procent förmörkad kl 22:08 på torsdag. (Bild: Per Ahlin)
  1. Titta efter fullmånen lågt i sydost. Är det stjärnklart i sydost ser du månen när den kommer upp (omkring 20:30 i Malmö, eller så sent som 21:30 längst i norr). Redan när den kommer upp är månen lite mörkare än en vanlig fullmåne, tack vare jordens halvskugga, men det blir svårt att se.
  2. Månen naggas i kanten. Kl 22:08 är förmörkelsen störst. Är du skarpsynt så märker du att jordens skugga tagit en bit ur månens övre kant.
  3. Passa på att se Saturnus. Stjärnan till höger om månen denna kväll är faktiskt planeten Saturnus. Med ett litet teleskop kan du se dess ringar. Astronet har aktuella svenska foton på Saturnus. En bit ovanför månen och planeten och ungefär lika starkt som Saturnus skiner röda jättestjärnan Arcturus.
  4. Bered dig på lång väntan till nästa månförmörkelse. Kl 22:23 är det över för denna gång. Efter det hänger fullmånen kvar i jordens halvskugga fram till kl 00:13 men det är inte mycket att se. Blir du sugen på en riktig, bloddrypande (eller i alla fall lite rödbrun) månförmörkelse får du hålla ut ett tag till. Nästa totala månförmörkelse som är synlig från Sverige inträffar den 28 september 2015.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.