Foto: Tomas Wikander
Ser lugn ut vid första anblick, men skenet bedrar. Den föränderliga stjärnan i Lyran går under arbetsnamnet Wik V02 efter sin upptäckare Tomas Wikander. (Foto: Tomas Wikander)

Tänk om solen inte lyste konstant, utan blev 30 procent ljusare var tredje timme, för att sedan blekna igen. Stjärnor med sådana dramatiska förändringar är sällsynta. Nu har en ny sådan upptäckts – av en amatörastronom i Borlänge.
Tomas Wikander är en av de svenska amatörastronomer som gillar att med bevaka föränderliga stjärnor på himlen, så kallade variabler. Han brukar göra bildserier med teleskop och ccd-kamera och mäter ljusstyrkan hos kända stjärnor. I början av mars upptäckte han något konstigt då han samlade mätningar av en känd stjärna i stjärnbilden Lyran. Tre andra stjärnor i fältet såg märkligt olika ut från natt till natt. Med hjälp av Robert Wahlström i Alingsås började han hårdbevaka stjärnorna.
En av dem, som fick arbetsnamnet Wik V02, var extra bisarr och varierade kraftigt i ljusstyrka.
– Man blir mest bara åksjuk av att titta på den, säger Tomas.
I mars och april var vädret i Borlänge och Alingsås ovanligt bra med många stjärnklara nätter. Tomas och Robert gjorde massor med observationer. De visade upp mätningarna för två andra variabelfantaster Thomas Karlsson i Varberg och Hans Bengtsson i Göteborg, och rapporterade allt till andra i Astronets forum.
Varför flimrade Wik V02 så ivrigt?
Det var Hans som kom fram till förklaringen: stjärnan är en sällsynt sorts delta Scuti-stjärna. Sådana stjärnor pulserar tack vare en komplicerad växelverkan mellan ljus och heta gasströmmar inuti stjärnan. De brukar vara ungefär vara dubbelt så tunga som solen men har kommit en bit längre i sin utveckling, och är nära släkt med en annan typ av föränderlig stjärna, cepheiderna, som astronomer använder för att mäta avstånd i universum.
Nuförtiden upptäcks delta Scuti-stjärnor av rymdteleskop som bevakar stjärnor i jakt efter planeter – och av amatörastronomer.
Tomas Wikander var inte överraskad över att stjärnan var ovanlig. Men att göra upptäckten gav ändå en kick.
– Det var kul. Det var liksom, wow!, säger han.
Under sommaren är det för ljust i Borlänge för att följa stjärnan. Men Tomas tänker börja om redan i augusti när kvällarna blir mörka igen.
Att kolla på föränderliga stjärnor är nördigt men roligt. Vill du komma igång själv behöver du faktiskt inte ens något teleskop, även om det är roligare ju bättre utrustning du har. Läs mer på de svenska variabelfantasternas egna hemsida, där det även finns en trevlig guide för nybörjare.

Foto: Robert Cumming
Hittar saker som saknas på stjärnkartorna: Tomas Wikander träffade vi när SAAF:s variabelsektion hade möte i Göteborg den 14 april. (Foto: Robert Cumming)

3 KOMMENTARER

  1. Egentligen är Delta Scuti-stjärnor i sig inte särskilt ovanliga. Om man tittar specifikt på den del av HR-diagrammet där sådana håller till, så är ungefär 1/3 av populationen Delta Scuti-stjärnor. Men det är i runda slängar bara var hundrade Delta Scuti-stjärna som i likhet med Wik V02 är en HADS (High-Amplitude Delta Scuti star), övriga är LADS-stjärnor (Low-Amplitude Delta Scuti stars).

Comments are closed.