Vad ska galaxens alla nya planeter få heta? Tråkiga sifferbeteckningar eller eggande egennamn med spännande historier?
Idag rapporterar SR Vetenskapsradion att Internationella astronomiska unionen inte vill att någon ska tjäna pengar på rätten att döpa planeter. Det kunde man läsa den 12 april i ett pressmeddelande från IAU, astronomernas motsvarande till FN (se även Rymdsonders rapport).

Foto: NASA
Alan Stern (Foto: NASA)

I sitt pressmeddelande nämner inte IAU vilka skrupelfria bovar det är som som säljer exoplanetnamn till intet anande köpare. Kanske just därför att kritiken gäller företaget Uwingu, grundat 2012 av bland andra den namnkunnige planetvetaren Alan Stern.
Det är andra gången som Stern kommer på kant med IAU. Som vetenskaplig projektledare för NASA:s Plutosond New Horizons är han den tyngsta kritiker av IAU:s beslut 2006 att Pluto inte längre kallas planet.
Uwingu startades sommaren 2012 och vill samla in pengar till rymdforskning från allmänheten (Universe Today). Principen heter gräsrotsfinansiering (på engelska crowdfunding), vilket är ett slags mellanting mellan välgörenhet och privat investering.
Så vad är det som IAU inte gillar? På Uwingus hemsida kan man sedan november 2012 föreslå mer intressanta namn för den närmaste exoplaneten, Alfa Centauri B b, som upptäcktes i höstas. Varje förslag, som kostar 5 dollar, ger dig ett elektroniskt certifikat. Rösta på namnen kan man göra till priset en dollar. Uwingu har även gjort gemensam sak med deodorantmärket AXE som marknadsför sina produkter med en tävling om en av de planerade rymdturistflygningar (rymdturism.se), för vilken astronauten Buzz Aldrin varit dragplåster.
Enligt IAU ska det forskarnas ordning och reda, och inte pengar, som bestämmer vad vi kallar exoplaneterna. Alan Stern och Uwingu vill använda pengarnas makt för att göra mer rymdforskning, åtminstone i USA.
Mera exoplanetnyheter får vi förresten redan på torsdagen den 18 april: NASA har kallat till presskonferens om det senaste från rymdteleskopet Kepler.