Bild: CSAPlaneten jorden är blå: Chris Hadfield tolkar Bowie från rymden. (Bild: CSA)

Sedan december har kanadensiske Chris Hadfield varit befälhavare på Internationella rymdstationen, men i de sociala medierna är han världens mest kända astronaut. Han har twittrat ivrigt från rymden som @Cmdr_Hadfield och på sin Youtube-kanal har han lagt upp både första låten inspelad i rymden och filmat spännande experiment med tårar och blöta trasor. Hos honom på Soundcloud finns inspelningar av ljud från arbetsplatsen Internationella rymdstationen.
Nu har han släppt en musikvideo med hans version av David Bowies rymdpopklassiker Space Oddity. Den måste ses, men inte bara därför att alla dina vänner kommer att dela den på Facebook.

Hadfield iklär sig rollen som originalets utsatte astronaut Major Tom. Här sitter han i sin plåtburk – den mäktiga rymdstationen – långt ovan jord, och tidningarna vill fortfarande veta vilkas skjortor han har på sig. Men tillsammans med videoproducent Andrew Tidby, låtskrivare Emm Gryner och musikproducent Joe Corcoran har Chris Hadfield gjort avgörande ändringar. Bowies Major Tom tappar till slut kontakten med jorden och uppgiven svävar ut mot en säker död i ensamhet. Här är det istället Hadfields farväl till sin märkliga arbetsplats och till rymden som ger låten den nödvändigt vemodiga klangbotten. Slutet blir inte det tomma intet i David Bowies version utan den nedplaskande hemkomsten i havet i en Sojuz-farkost. ”There’s nothing I can do” blir istället ”There’s nothing left to do”, inget kvar att göra i rymden. Det är lite som om Hadfield ser sig själv som den ende som gjort något vettigt på rymdstationen. Med tanke på hur han som astronaut nått ut till allmänheten såhär långt, och hur detta nya stycke saklig melankoli bidrar till vår bild av livet i rymden, är det en tanke som är värd att leka med.
Men för Hadfield är arbetet på rymdstationen något mer. Det är ett första steg mot det stora målet för människan att lämna jorden och klara oss utan att vara rädda.
– Det är ett gigantiskt historiskt steg och vi försöker göra det rätt. Det tar tid och det kräver tålamod och det kräver envishet, och vi kommer att klara det, säger han i en intervju med BBC.

2 KOMMENTARER

  1. Vad glad jag blir över den internationella uppmärksamhet som Hadfield har fått för sitt arbete. Han har verkligen lyckats sätta astronomi och intresset för rymdingenjör osv på kartan igen och det är otroligt roligt!

  2. Jag håller med Anny. Det som är kul med Hadfield är att han, med en slags barnslig förtjusning, gör diverse experiment som är kul att titta på (Det finns en massa filmer på Youtube). Att han dessutom sjunger och spelar såpass bra och levererar en massa fina foton från ISS gör inte saken sämre. Det är en konst att popularisera vetenskap och forskning och Hadfield är en mästare i ämnet. Rymdorganisationer, forskare och rymdskribenter har mycket att lära av denne medelålders kanadensare.

Comments are closed.