Rymdteleskopet Kepler kan ha nått slutet av sitt liv som planetupptäckare. Sedan i tisdags sattes teleskopet i felsäkert läge därför att ett av reaktionshjulen som används för att peka rätt på himlen hade slutat att fungera. Om man läser mellan raderna i NASA:s pressmeddelande från igår tror man inte att hjulet kommer igång igen. Däremot hoppas man kunna experimentera sig fram till ett sätt att styra teleskopet utan alla reaktionshjul.
– Vi tittar mycket noga på mätningarna för att se om det går att återgå till forskningsläge, sa NASA:s John Grunsfeld på en presskonferens igår.
Rymdteleskopet har tillräckligt med bränsle kvar för att teknikerna kan sköta teleskopstyrningen med de delar som ännu funkar. Men det ser ut att vara slut med mätningar av samma höga precision som varit möjliga hittills. Teleskopet har under nästan fyra år gett åtskilliga spännande planetupptäckter. Även om teleskopet inte längre kan leta efter de små stjärnblinkningar som avslöjar dess planeter så lär Kepler-upptäckterna fortsätta ännu ett tag, därför att uppföljningsarbete från marken krävs för att bekräfta och karakterisera kandidater till nya himlakroppar.
Nu följer troligen en paus med exoplanetforskning från rymden innan Europas Cheops och NASA:s TESS som båda sänds upp tidigast 2017.
Läs mer hos NASA, på space.com och i New Scientist.
Bild: NASA