Bild: CNES
Mango kommer till undsättning. Franska satelliten Picard (bild) ska få precisionsstyrt besök i rymden. (Bild: CNES)

Den svenska Prisma-satelliten Mango har fått ett sista uppdrag i rymden. Efter att framgångsrikt övat formationsflygning med sin lillebror Tango sedan 2010 ska Mango nu sätta kurs mot den franska satelliten Picard. Syftet är att simulera en räddningsexpedition och i framtiden kan systemet användas för att exempelvis laga satelliter och undvika otrevligheter som rymdskrot och nedslag.

Rymdstyrelsen håller presskonferens om det unika projektet måndag 27 maj från kl 10:00. För Populär Astronomi livebevakar Dag Kättström från pressmötet via rutan nedan. Kommentera gärna direkt i rutan – eller twittra med hashtag #prismapicard för att delta i bevakningen.

Läs Populär Astronomis tidigare artikel om prismasatelliterna Mango och Tango och allt vi skrivit om dem på bloggen.