Bild: CNES
Mango kommer till undsättning. Franska satelliten Picard (bild) ska få precisionsstyrt besök i rymden. (Bild: CNES)

Den svenska Prisma-satelliten Mango har fått ett sista uppdrag i rymden. Efter att framgångsrikt övat formationsflygning med sin lillebror Tango sedan 2010 ska Mango nu sätta kurs mot den franska satelliten Picard. Syftet är att simulera en räddningsexpedition och i framtiden kan systemet användas för att exempelvis laga satelliter och undvika otrevligheter som rymdskrot och nedslag.

Rymdstyrelsen håller presskonferens om det unika projektet måndag 27 maj från kl 10:00. För Populär Astronomi livebevakar Dag Kättström från pressmötet via rutan nedan. Kommentera gärna direkt i rutan – eller twittra med hashtag #prismapicard för att delta i bevakningen.

Läs Populär Astronomis tidigare artikel om prismasatelliterna Mango och Tango och allt vi skrivit om dem på bloggen.

2 KOMMENTARER

  1. Endast en stor PR-kampanj av Rymdstyrelsen för att boostra intresset för det gröna bränslet LMP-103S.
    Rymdstyrelsen var under 2012 en aktiv part i NASA-GSFC & MSFCs HPGP-team som skulle övertyga NASA att välja HPGP till deras gröna test-mission men misslyckades.
    Mango gör ett ”meningslöst” besök hos Picard och lämnar Tango åt sitt öde som rymdskrot. Att Mango kan närma sig och dansa runt en passiv satellit är redan historia.
    Att det tar så lång tid beror delvis på att brinntemperaturen för HPGP är så hör att thrustrarna inte tål kontinuerlig drift utan måste pulsas.

Comments are closed.