Foto: Robert CummingRobert Nemiroff, en av de två redaktörerna för NASA:s Astronomy Picture of the Day, kisar för den svenska solen. Den 28 maj visar han bilder på Cosmonova i Stockholm. (Foto: Robert Cumming)

NASA är världsledande när det gäller bilder på rymden. Men amatörer börjar på allvar konkurrera med proffsen. Det menar sverigeaktuelle Robert Nemiroff, redaktör för en NASA:s mest populära bildsajt, Astronomy Picture of the Day. Vi träffade honom i Göteborg.

Enligt Nemiroff, som när han inte jobbar med bildsajten forskar om gammablixtar vid högskolan Michigan Tech, har NASA ett stort försprång när det gäller astronomibilder.

– Framför allt har Hubbleteleskopet tagit helt fantastiska saker. NASA ligger långt fram. Man har sonder ute på flera ställen i solsystemet och flera rymdteleskop utöver Hubble som också levererar bilder, säger han.

Men NASA har numera konkurrens om de mest spektakulära korten – från amatörer.

– Fram tills nyligen var amatörernas möjligheter att konkurrera med proffsen begränsade. Men nu kan man göra otroliga saker med bara ett par tusen dollars investering.

Bild: Reinhold WittichVidvinkelbild med djup: Orionnebulosan av tyske amatörastronomen Reinhold Wittich på sajten APOD i mars.

Där proffsastronomerna riktar in sig på mycket små fält på himlen gör amatörfotograferna långa exponeringar och vidvinkelbilder. Kombinationen gör att de kan upptäcka fenomen som aldrig setts förut. Också svenska astrofotografers bilder utses regelbundet till Dagens astronomibild. Några av dessa proffsiga amatörer ser Robert Nemiroff fram till att få träffa i Stockholm den 28 maj när han visar bilder på Cosmonova, berättar han.

För Nemiroff är bilderna på APOD ett sätt att få folk att säga ”wow!” – och börja intressera sig för rymden och forskningen. ”Sky candy”, himlens ögongodis, kallar han sajtens koncept. Det har hållit ända sedan starten 1995.

Men numera finns även sätt att komma åt de mängder med andra mätningar och bilder som rymdforskare samlar på.
– Du kan uppleva alla dessa data redan nu genom att gå till arkiv som NASA:s Heasarc och själv ladda ner! Tidigare levde vi i en datafattigt samhälle. Nu är vi istället rika på data. Du kan själv upptäcka kometer som störtar mot solen, hitta nya detaljer på månens eller Mars yta, eller delta i medborgarvetenskapliga projekt som Galaxy Zoo. Allt finns därute, och allt fler börjar hålla på med det.

Robert Nemiroffs föredrag på Cosmonova i Stockholm den 28 maj är gratis, men det gäller att boka biljett. Mer information finns hos Svenska Astronomiska Sällskapet och hos Cosmonova.

3 KOMMENTARER

  1. Jag antar att det är 28 maj det är eller så är ni ute i god tid för nästa år…

  2. Knappast någorn konkurrens av amatörer! Till vilket pris överstrechadebilder förstärkta stjärnor in absurdum och renderingar?

Comments are closed.