Foto: Örebro astronomiGatuastronomi i Örebro: ett specialbyggt solteleskop ger wow-känsla men skyddar ändå ögonen. (Foto: Örebro Astronomi)

Den 28 september 2013 är det Astronomins dag och natt för andra gången. För dig som redan är rymdfans så blir det ett tillfälle att sprida astronomi till andra som ännu inte upptäckt det fantastiska med universum. Bidrag finns också att söka för de bästa idéerna.

Hur gör man då ett roligt, astronomiskt och vädersäkert evenemang den 28 september? Vi frågade experterna.

Kjell Olauson, eldsjäl i föreningen Örebro Astronomi, tycker att man ska ta sig dit folk redan samlas – och sätta upp teleskop.

– Leta upp den plats på din ort där många människor uppehåller sig i lördagsrusningen. Visa solen om du kan, säger han.

Är det mulet kan man sätta upp en bild av Saturnus 100 meter bort och låta folk hitta den med teleskopen. Och om folk lämnar kontaktinfo kan du lova återkomma när stjärnorna gnistrar på riktigt, föreslår Kjell.

– Du kan nå dem sedan och med kort varsel inbjuda till en visning av stjärnhimlen när vädret ser gynnsamt ut, säger han.

Om det är klart väder är det kikare som gäller, tycker även Charlotte Helin, ordförande i Hallands Astronomiska Sällskap.

– Be dem du känner som har teleskop och kikare att sätta upp dem på en mörk plats, någonstans där folk är och joggar eller promenerar med hunden, säger hon.

adon_2013_logga_vit_250

Gabriella Stenberg i Kiruna är koordinator för Astronomins dag och natt för Svenska Astronomiska Sällskapets räkning, vill uppmuntra små och påhittiga evenemang.

– Håll det enkelt! Ett litet arrangemang kräver inte så mycket. Bjud in vänner och grannar till ett rymdföredrag och en titt i ditt teleskop, skriver hon på Astronomins dag och natt-hemsidan.

Bidrag från Svenska Astronomiska Sällskapet finns att få för evenemang som behöver det. Men skynda med kreativiteten: sista ansökningsdag är den 15 juli. Astronominsdag.se har information om hur du söker pengar för ditt evenemang.

För den rymdintresserade allmänheten ser Astronomins dag och natt 2013 ut att bjuda på lika mycket skoj som i fjol. I programmet börjar evenemang dyka upp. Det blir observatorieinvigning i Västerås och stjärnträff i Onsala och enligt skvaller även i Luleå. Och om molnen håller sig borta syns månen på dagen – medan Vintergatan äger natten.