Vart skulle du åka om en resa till andra galaxer var möjlig? Bort från hemadressen i Vintergatan, den Lokala galaxgruppen, och ut till – ja vart? I en fantastisk ny video visas vårt närområde i rymden – ut till 300 miljoner ljusår bort.

Bild/film: H. Courtois m. fl.
Klicka för att se vår del av universum och 100 000 av dess galaxer med nya ögon. (Film: Hélène Courtois, Daniel Pomarède, R. Brent Tully, Yehuda Hoffman och Denis Courtois)

Den 15-minuters filmen är kanske lång för dig som har bråttom men är ändå hypnotiskt vacker. Varje prick är en galax, de flesta på väg bort ifrån oss tack vare universums ständiga utvidgande. Hur galaxerna ligger utspridda i rymden vet astronomer och nu kan du också få se hur rymdlandskapet ser ut i vår del av kosmos, lotsade dit av astronomen Hélène Courtois lugna röst och en diskret pianoslinga. Vintergatan med dess följe av smågalaxer finns med, samt andra ställen som de flesta inte hört talas om: Virgohopen, Comahopen, det Lokala tomrummet och ut till den Stora muren och bortom den. Hur galaxerna rör sig får man också kika på: allt medan tiden går i universum strömmar galaxerna in där andra galaxer samlas. Mer om filmen och forskningen bakom den finns att läsa i ett pressmeddelande från University of Hawaii, och i en vetenskaplig artikel på ArXiv.

Bild: Helene M. Courtois, Daniel Pomarede, R. Brent Tully, Yehuda Hoffman, Denis Courtois
Ut och flyga bland galaxerna: filmen når sin kulmen med en häftig visualisering av galaxernas rörelser i vår del av universum. (Bild: H. Courtois m. fl.)

1 KOMMENTAR

Comments are closed.