Foto: Piteå astronomiföreningNärmare rymden för pitebor: vattentornet i Öjebyn. Foto: Piteå astronomiförening

Amatörastronomer i Piteå är i full färd med att göra ett observatorium av ett övergivet vattentorn.

Förra året köpte Piteå Astronomiförening tornet från kommunen för en symbolisk summa (kuriren.nu). Det 26 meter höga vattentornet har stått oanvänt i 40 år, men nu håller Piteås rymdentusiaster på att rusta upp det med mål är att kunna observera natthimlen därifrån redan nästa år. Vi slog en signal till eldsjälen bakom projektet, föreningens ordförande Andreas Pettersson.

Hej Andreas! Får ni verkligen göra precis som ni vill med tornet?
– Vi äger redan tornet så vi får använda det hur mycket vi vill.

Vad händer härnäst i upprustningskampanjen?
– Graffitikonstnären Kim Granberg har målat och kommer att fortsätta måla nu under juli månad. Nu till veckan så kommer vi att storstäda tornet och sätta igen fönster. Det är mycket fågelskit och dylikt som måste bort! Sedan kommer vi måla de två övre etagen och köpa in några secondhand-möbler så det blir lite hemtrevligt – givetvis med astrokänsla.

Bild: Andreas PetterssonJagar spons: Andreas Pettersson

Vem betalar för upprustningen?
– På bottenvåningen kommer Medborgarskolan att bygga en konsthall med ungdomlig konst, graffiti, skulpturer och så vidare. Medborgarskolan kommer att stå för all kostnad och arbetskraft för konsthallen. Jag är även kursledare för astronomi och fysik där så tanken är väl att vi ska ha kurser uppe i tornet i framtiden. Just nu är vi i full gång med att söka sponsorer – det finns många positiva företag som vill hjälpa till.

I filmen från tornet som du lagt ut ser det visst farligt ut på taket! Hur får man till en bra och säker belysning för den som ska titta på stjärnorna?
– Vi kommer att ha tänt på nedre delen av tornet, och även vid trapporna, vi kommer däremot använda mycket rött ljus då just rött ljus inte stör mörkerseendet. Teleskopet kommer vara placerad på taket och kopplad till datorskärm för att folk ska kunna se objekt live då jag eller någon annan i föreningen står på taket och navigerar.

Tidigare planer för klätterväggar och kafé i tornet har misslyckats. Ett av Sveriges största teleskop finns i ett vattentorn i Lund (Sydsvenskan) men det har aldrig kunnat användas. Hur ska se till att vinna över utmaningarna?
– Det viktigaste för oss just nu är att företag finner intresse i vårt projekt och därför hjälper oss med material och annat. I dagsläget är det några företag som är villiga att gå in med lite pengar och/eller material. Vi väntar också besked från Allmänna arvsfonden där större summor kan ges ut.

När är det klart för stjärnskådning från tornet tror du?
– Om allt går som vi tänkt är tornet klart för besökare redan våren 2014.

Piteå Astronomiförening har sin hemsida på piteastro.se, eller så kan du följa följa föreningen på Facebook.

2 KOMMENTARER

  1. Jag tycker det låter som en jättebra idé om ni skippar datorskärmen och videokameran. Lägg dom pengarna på ett par fina okular istället. Att titta på en datorskärm blir inte samma sak som att själv få titta genom ett riktigt okular. Det tar ju bort både den fina bilden i teleskopet och känslan att titta ut i rymden. Hela grejen med en visning är ju ändå att själv få observera i teleskopet och inte på en datorskärm med en bild som tas upp av en videokamera. Hoppas ni tänkt på detta. Hoppas bygget blir lyckat!

Comments are closed.