pogolite_uppsändning_ssc_2000
PoGOLite lyfte den 12 juli från Esrange – nu åker tekniker därifrån till arktiska Ryssland för att hämta hem teleskopet. (Foto: Hans-Olof Utsi/SSC)

PoGOLites flygning är över. Tidigt på lördag morgon styrdes ballongen ner över norra Ryssland och nu ligger dess last i tundralandskap omkring 200 kilometer nordväst om staden Norilsk, söder om Jenisejviken. Tanken var att PoGOLite skulle landa i Norden men vindarna i stratosfären fick ballongpiloterna att välja mellan en landning i Ryssland eller vidare färd mot en svår bärgning på Grönland (Analys på Stratocat.com, Rymdkanalen, SVT, SR).
Under de närmaste dagarna åker ett team från SSC ut till landningsplatsen för att bärga PoGOLites instrument. Först efter det kommer vi att få veta om teleskopet lyckats med uppdraget att detektera polariserad röntgenstrålning från Krabbpulsaren. Läs vår tidigare intervju med Mark Pearce om PoGOLite-flygningen.
PoGOLite har förresten konkurrens om att sparka igång astronomisk forskning om polariserad röntgenstrålning, ett område som lovar insikter om både pulsarer, svarta hål och kanske även själva rummets och gravitationskraftens beskaffenhet. Det amerikanskledda experimentet X-Calibur, som drivs av forskare vid Washingtonuniversitet i amerikanska St Louis, ligger inte långt efter. Deras första flygningsförsök, som en del av NASA:s ballongteleskop InFOCμS planeras enligt NASA:s ballongforskningsanläggning till september 2013.