Svensk AmatörAstronomisk förening planerar ett toppmodernt fjärrstyrt observatorium för landets hobbyastronomer – långt från moln, kyla, störande sommarljus och norrsken.
– Teleskopet kommer inte att placeras i Sverige utan på någon mer sydlig plats med utmärkta förhållanden och mörk himmel året runt, säger Johan Warell, ordförande i SAAF, till Populär Astronomi.

Foto: © Jonas Grinde
Det kan bli ännu bättre än såhär: Rosettnebulosan sedd från Jonas Grindes fjärrstyrda teleskop utanför Östersund. I bilden syns förresten de små mörka moln som enligt ny forskning av svenska och finska astronomer kan bilda fritt flytande planeter. (Foto: © Jonas Grinde)

Det praktiska på det nya svenska observatoriet ska skötas av en utländsk teleskopvärd, berättar Johan, och avslöjar att Spanien, USA och Australien är tänkbara platser för teleskopet. Hemma i Sverige skulle ett liknande instrument inte alls ha så stora möjligheter.
– Vi måste tänka större än så! säger han.

Foto: LightBuckets.comEtt fjärrstyrt teleskop i Frankrike: hos projekt som LightBuckets och Slooh kan amatörer hyra in sig på klarare himlar än hemma. (Foto: LightBuckets.com)

Teleskopet ska vara till för amatörastronomer och skolor, och möjliga projekt är att avbilda och mäta kometer, asteroider, galaxer och nebulosor, men även mätningar som kan avslöja planeter runt andra stjärnor. Mycket av det som det kommer kunna uträtta kan enligt Johan också vara intressant för forskare.
– Men i första hand ska vi försöka fylla observationstiden med amatör- och skolanvändare, säger han.
Just nu efterfrågar SAAF kommentarer från alla intresserade om vilken slags teleskop och utrustning de skulle vilja ha. På SAAF:s hemsida kan du läsa mer om det svenska fjärrteleskopet och möjliga instrument och tillbehör till det. Diskussionen om möjligheterna är redan igång i en tråd på sajten Astronet.