Stockholmsastronomen Alexis Brandeker upptäckte flera asteroider 2000 med teleskopet vid Saltsjöbadens observatorium, och en av dem döpta han Saltis, samma som ortens smeknamn. Nu har Alexis döpt ytterligare två av asteroiderna som han upptäckte då. Den ena, (239890) Edudeldon, är till minne av Eduardo Delgado Donate, spansk astronom som arbetade vid Stockholms observatorium och som dog i en olycka 2007. Den andra, (297409) Mallgan, efter barnboksfiguren Alfons Åbergs låtsaskompis Mållgan, är enligt Alexis en hyllning till alla låtsaskompisar.
Asteroiden har en ganska avlång bana runt solen men ligger alltid en bit längre bort från solen än planeten Mars, i asteroidbältet alltså.
Men vi undrar: hur vet Alexis att asteroiden finns på riktigt?
– Jag har bildbevis! svarar han.

Bild: Alexis BrandekerMållgan finns nu på riktigt – i asteroidbältet. (Bild: Alexis Brandeker)

Och här är bildebeviset. Mållgan sågs i flera bilder som Alexis tog i stjärnbilden Fiskarna, och här har han kombinerat alla bilder tillsammans. I färg kan man se hur Mallgan flyttade på sig under en natt. Stjärnor som inte flyttade på sig visas i vitt. Just nu ligger asteroiden nära solen i stjärnbilden Jungfrun – du som vill se den behöver hitta ett stort teleskop och dessutom vänta till nästa vår.
Alexis hälsar förresten att han har kvar minst en till asteroidupptäckt i byrålådan som ännu inte har döpts – än så länge heter den mest bara 2000 QJ9.
Hos Minor Planet Center hitta du alla officiella data om nydöpta Mallgan och Edudeldon.
Läs om andra blågula asteroider i Populär Astronomi 2008/4