Djupt under Antarktis håller experimentet IceCube på att samla neutriner från rymden. Världsalltets mystiska minstingar väger så gott som ingenting och passerar obemärkt genom nästan all materia, men med hjälp av det delvis svenska IceCube börjar neutrinofysiken bli en mycket spännande vetenskap.
I våras kom nyheten om att IceCube identifierat två stycken neutriner som verkligen stack ut från mängden. Nu ser de ut att vara början på en efterlängtad revolution.

Foto: Univ of Wisconsin
Två kilometer under isen fångas neutrinerna som överraskat forskare: IceCube i Antarktis. Foto: Univ of Wisconsin
Foto: Uppsala universitetOlga Botner (Foto: Uppsala univ.)

– De har båda energier i närheten av en petaelektronvolt – alltså minst 1000 gånger högre än de neutriner som kan produceras med våra kraftfullaste acceleratorer här på jorden, och en miljard gånger högre än de neutriner som produceras i solen, berättar Olga Botner, uppsalafysiker och talesperson för IceCube.
Paret, som slog till den 8 augusti 2011 respektive den 3 januari 2012, fick snabbt smeknamnen Bert och Ernie, efter radarparet i tv:ns barnprogram Sesam. IceCube-samarbetet offentliggjorde upptäckten i en artikel som släpptes i april 2013 (forskningsartikel, rapport i New Scientist). Sedan dess har det kommit en strid ström av artiklar som ger olika förslag till hur Bert och Ernie en gång fick sina otroliga energier.
– Så vitt vi kan se är dessa neutriner med stor sannolikhet inte producerade genom växelverkan mellan kosmisk strålning och atomer i jordens atmosfär, utan kommer från kosmos utanför solsystemet, säger Olga Botner.
IceCube fortsätter att samla in neutriner. Samtidigt undersöker forskarna hur de mest energiska bland dem skulle kunna skapas i atmosfären, framför allt av exotiska partiklar som innehåller charmkvarkar, berättar Olga. Kan man sålla bort sådana händelser kan man vara säkra på vilka neutriner som verkligen kommit från yttre rymden.
Redan under 2013 har IceCube kunnat bekräfta att även energiska neutriner har förmåga att omvandlas från den ena av de tre möjliga typer till de andra.
Analyser av andra spännande fenomen kommer inom kort, berättar Olga.
– Det finns också resultat vad gäller till exempel neutriner – eller snarare avsaknad av dessa på teoretisk förväntad nivå – från gammablixtar, och sökandet efter neutriner från mörk materia partiklar som annihilerar i solens inre.
Neutriner från rymden har tidigare fångats från supernova 1987A för 27 år sedan och från solen. Men med Bert och Ernies energiska intåg spår Olga Botner en ljus framtid för en helt ny forskningsgren.
– Vi hoppas att vi om 10-20 år kan säga att dessa neutriner var den första början till neutrinoastronomi, säger hon.

3 KOMMENTARER

  1. Borde man inte upptäcka neutriner från en supernova var som helst i Vintergatan? Är det inte dags snart…

  2. […] Vår tids mest otroliga observatorier får årets Nobelpris i fysik – och såklart pristagarna Takaaki Kajita och Art McDonald. Universum är fyllt med små, små partiklar som kallas neutriner, och de är mycket svåra att detektera. Årets nobelpris går till upptäckten av en av neutrinernas mest överraskande egenskaper: de omvandlas ständigt från ena typen till den andra. Upptäckten att de verkligen gör det blev inte bara lösningen till det som under lång tid kallades solneutrinoproblemet. Det visade också att neutriner har massa. De visade också att det finns ny fysik att upptäcka som inte ingår i partikelfysikens standardmodell. Just Sverige har varit ledande i att sparka igång neutrino-astronomin. Observatoriet IceCube vid sydpolen har visat att extremt energiska neutriner kommer hit till jorden ända från långt ut i universum: men vad just de har att berätta vet vi ännu inte. Läs mer om neutriner: Antarktiska neutrinerna Bert och Ernie har fått fysikerna att häpna. […]

Comments are closed.