I onsdags kväll kl 18:39 såg Martha Gurmu en märklig sak på himlen över Södermalm i Stockholm. I nordväst la hon märke till något som hon först inte alls tolkade som något naturfenomen.
– Jag trodde först att det var ett flygplan som störtade då den dels kom med en stor kraft, dels såg det ut som om den brann, säger Martha.
Efter en stund slocknade skenet och ljuset förvandlades till något som påminde om ett rökspår.
Martha hörde av sig till SMHI, därifrån meteorologen och amatörastronomen Hans Bengtsson tog emot rapporten och skickade vidare hennes rapport till mig.

Foto: Martha Gurmu
Martha knäppte med mobilen mot nordväst. Mellan två exponeringar så flyttade det ljusa spåret en aning nedåt. (Foto: Martha Gurmu)

Kan detta vara det solupplysta rökspåret efter en ljusstark meteor? Eller kondensationsstrimman efter ett flygplan som överglänsats? Jag vet inte.
Men om det var en meteor så borde den ha varit synlig från större delen av Mellansverige samtidigt den 4 september, märkligt nog samtidigt som USA:s president Barack Obama besökte Stockholm.
Och om det var ett ovanligt väl upplyst kondensspår så kanske även andra la märke till det.
Såg du något märkligt ljusfenomen just då?

Foto: G. JanssonMärkligt vanligt flygplan. (Foto: G. Jansson)

Uppdatering 2013-09-11: Inga andra rapporter har kommit in om något meteorliknande vid samma tidpunkt, så det verkar klart att det rör sig om ett ovanligt upplyst flygplan. Göran Jansson, som driver sajten signalspaning.se skickade dessutom denna bild på ett flygplan som passerade Stockholm vid samma tidpunkt som Marthas observation.

16 KOMMENTARER

 1. Nu när det inte kommit in några andra bilder eller rapporter från samma tidpunkt så är jag rätt säker att Alexis har rätt: det var ett ovanligt upplyst kondensationsspår. Synd men som alltid är det kul med folk som Martha som håller ett vakande öga (och kamera) mot himlen.

 2. I går (9/9) när jag körde norrut från Norrtälje runt 21:30 såg jag detta fenomen. Jag fick först känslan att det var ett plan som störtade. Allt gick så fort och det kom träd i vägen, men antar att det var en meteor. Har läst på nätet här och det verkar vara ett stim av grus som ramlar ner nu. Verkligen häftigt!

 3. På Marthas bilder den 4/9 är strimmorna bredare nedtill. Enligt henne var rörelsen nedåtriktad. Strimmorna efter ett plan brukar vara smalast närmast planet. Alltså är ett flygplan uteslutet som orsak till det hela.

 4. Av intresse i sammanhanget är det oväntade utbrottet av Epsilon Perseiderna, i vanliga fall en medioker meteorsvärm, natten 9-10 september. En artikel om utbrottet hittar man just nu på förstasidan hos spaceweather.com:
  http://www.spaceweather.com/
  Här är en annan länk:
  http://spaceweather.com/gallery/indiv_upload.php?upload_id=86680

  Svärmen påbörjade sin aktivitet redan i början av september, och på kvällen den 3 september såg jag från Göteborg en bolid som att döma av riktningen mycket väl kan ha vart en Epsilon-perseid.

  De allra flesta meteorer som kunde ses på kvällen 9 september var just Epsilon-perseider, och även när Marta tog sin bild den 4 september är det troligt att just denna svärm var ganska dominerande vad gäller den allmänna meteoraktiviteten. Vad hennes bild visar vågar jag dock inte ha någon säker uppfattning om. Precis som Per-Erik påpekar, är ju det normala hos en k-strimma efter ett flygplan att strimman syns smalare nära flygplanet. Här är det tvärtom, men det kan möjligen förklaras av perspektivet. Planet kan kanske snabbt ha varit på väg neråt, mot observatören, vilket skulle förklara att strimman efter hand upptar allt större synvinkel.

  Rökspår efter bolider kan ligga kvar under ganska lång tid, jag har själv sett sådana under en kvart som mest.

  M v h
  Hans Bengtsson

 5. Per-Erik, enligt flightradar24 verkar AFL2534 vara en god kandidat på 11km höjd vid tillfället, och ungefär 15 grader ovanför horisonten åt NV sett från södermalm. P.g.a. projektionen ser flygplanet ut att röra sig ”nedåt”.

  Kondensstrimmor vid solnedgång ser lätt ”brinnande” ut, googla gärna ”contrail sunset” för fler vackra exempel. Ett axplock:

  http://a3.img.mobypicture.com/07b84c189a22e75772152bda8cba50b2_large.jpg
  http://parrotheadjeff.com/blog/wp-content/uploads/2010/10/DSCN3162C1-640×772.jpg
  http://fc09.deviantart.net/fs36/i/2008/285/7/5/Contrail_Sunset_by_PlanetaryButterfly.jpg

  Strimmorna brukar oftast breda ut sig efter planet, men ibland tunnas de ut snabbt och ser istället ut att smalna av. Se den sista länken ovan för ett annat exempel.

 6. Jag kan bekräfta observationen. Jag var på väg norrut på E4 strax norr om Uppsala då jag observerade fenomenet. Jag tolkade det som en meteor, ljusstark under några få sekunder sedan tappade jag den över trädtopparna. Jag tvekade också först men eftersom jag kunde följa banan under 2-3 sekunder känner jag mig säker. Strax efter 21 kan stämma, det var svagt aftonljus vid tidpunkten

 7. EDIT: Min observation gäller för måndag den 9:e september – ser att artikeln avser en observation den 4:e.

 8. Idag klockan 06.30 såg jag ett stark ljussken röra sig snabbt över Liljeholmen i Stockholm. Det såg ut som ett stort eldklot med vitt centrum och efterföljande svans. Riktningen var mot södermalm. Ingen ljud hördes med ett väldigt intensivt ljus. //Henrik

 9. Jag såg samma som du idag Henrik. Klockan 06:43, jag befann mig ute i Hammarby Sjöstad. Den kom från sydväst och drog vidare mot Värmdö-hållet. Hann tyvärr inte fota. Googlade lite och hittade begreppet ”Bolid”. Kan det varit en sån? Såååå coolt att ha sett den så tydligt just mellan mörker och gryning. Ska/kan man ”rapportera” sånt här vidare någonstans?

 10. Idag när jag gick till brevlådan i På Eolsudde i Kummelnäs ca 6.45 såg jag ett torkusgult ljussken från sydväst försvinna bakom tädtopparna. Just innan gryningsljuset. Helt ljudlöst, större än ett stjärnfall, mindre en ett flygplan, jättehäftigt.

Comments are closed.