I onsdags kväll kl 18:39 såg Martha Gurmu en märklig sak på himlen över Södermalm i Stockholm. I nordväst la hon märke till något som hon först inte alls tolkade som något naturfenomen.
– Jag trodde först att det var ett flygplan som störtade då den dels kom med en stor kraft, dels såg det ut som om den brann, säger Martha.
Efter en stund slocknade skenet och ljuset förvandlades till något som påminde om ett rökspår.
Martha hörde av sig till SMHI, därifrån meteorologen och amatörastronomen Hans Bengtsson tog emot rapporten och skickade vidare hennes rapport till mig.

Foto: Martha Gurmu
Martha knäppte med mobilen mot nordväst. Mellan två exponeringar så flyttade det ljusa spåret en aning nedåt. (Foto: Martha Gurmu)

Kan detta vara det solupplysta rökspåret efter en ljusstark meteor? Eller kondensationsstrimman efter ett flygplan som överglänsats? Jag vet inte.
Men om det var en meteor så borde den ha varit synlig från större delen av Mellansverige samtidigt den 4 september, märkligt nog samtidigt som USA:s president Barack Obama besökte Stockholm.
Och om det var ett ovanligt väl upplyst kondensspår så kanske även andra la märke till det.
Såg du något märkligt ljusfenomen just då?

Foto: G. JanssonMärkligt vanligt flygplan. (Foto: G. Jansson)

Uppdatering 2013-09-11: Inga andra rapporter har kommit in om något meteorliknande vid samma tidpunkt, så det verkar klart att det rör sig om ett ovanligt upplyst flygplan. Göran Jansson, som driver sajten signalspaning.se skickade dessutom denna bild på ett flygplan som passerade Stockholm vid samma tidpunkt som Marthas observation.