Foto: Spaceport SwedenKarin Nilsdotter

USA:s förlegade exportregler hindrar utvecklingen av Sveriges nyaste rymdinsdustri. Det är ett budskapet som Karin Nilsdotter, vd för Kirunas rymdhamn Spaceport Sweden, hoppas var med på ett hörn när statsministern Fredrik Reinfeldt diskuterade handelsfrågor med Barack Obama under hans Sverigebesök idag. Nilsdotter lägger ut argumenten pressmeddelande från Spaceport Sweden.
Utveckling av den kommersiella rymdindustrin går fort i USA, där rymdturistresor planeras av aktörer som Virgin Galactic medan andra, som SpaceX, samarbetar tätt med NASA med att frakta satelliter och annat till och från rymden.
Utanför Amerika är det en annan historia. När till exempel Europas rymdentreprenörer vill dra nytta av USA:s New Space-framgångar hindras de av landets stränga exportregler för försvars- och rymdmateriel som innefattar, enligt Karin Nilsdotter och många i rymdbranschen, alldeles för mycket.
För Karin Nilsdotter är en uppluckring av reglerna viktigt om Sverige ska kunna ta chansen att utveckla Kiruna som centrum för den nya rymdindustrin i Europa.
– Precis som i den kommersiella flygindustrins linda under första hälften av 1900-talet finns idag en möjlighet för Sverige att ta en ledande position för utvecklingen av nya produkter, tjänster och utbildningar kring rymden.
Läs pressmeddelandet hos MyNewsdesk.

Foto: Mojave Air & Space Port
USA:s regler för export av rymdteknik gör det svårt för Kiruna att följa förebilden, Mojave-rymdhamnen i New Mexico, USA. Foto: Mojave Air & Space Port

Om rymdfrågor kom upp på mötet mellan Team Obama och Team Reinfeldt vet vi inte, men förutsättningarna var enligt Karin Nilsdotter goda.
– Vi fick en positiv indikation om att det fanns med i det gemensamma underlaget till mötet, säger hon.
Läs mer hos Space News om varför de nya rymdaktörerna ogillar ITAR-reglerna

1 KOMMENTAR

  1. Rubriken i pressmeddelandet från MyNewsdesk:

    Spaceport Sweden: Frihandelsfrågan viktig för svensk rymdindustri

    men rymdindustrin visar sig vara Tillväxtverket:

    Spaceport Sweden har deltagit i flera av Tillväxtverkets program, bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden, Kulturella och kreativa näringar, Klusterprogrammet samt Besöksnäringsprogrammet.

    Rymdindustrin, i detta fall SSC, avyttrade sitt aktieinnehav under 2011 enligt bolagets årsredovisning för 2011.

Comments are closed.