Fånga månen heter årets fototävling för Astronomins dag och natt den 28 september 2013. Förra året skulle svenska kameror riktas mot Vintergatan; i år är målet jordens vackraste följeslagare i rymden när den kommer upp runt midnatt. För den som inte kan vara uppe sent finns tävlingens andra klass: astrofoto med mobilkamera (eller surfplatta). Läs allt om tävlingen hos Svenska Astronomiska Sällskapet.

© Fotograf Göran StrandVacker C-måne på väg upp över Östersund. Göran Strands bild visar hur det kan se ut under Astronomins dag och natt den 28 september

Hur ska man gå tillväga för att plåta månuppgången? Vi frågade astrofotografen Göran Strand, som vann första pris i förra årets tävling och dessutom sitter i juryn för årets upplaga.

Viktigast är att ha koll på i vilket väderstreck och vid vilken tid månen kommer upp, tycker Göran. Här kan fina planetarieprogrammet Stellarium vara en bra hjälpmedel. Månuppgången sker tidigare i norr och öster, senare sedd från i Syd- och Västsverige.

– Välj en spännande förgrund i horisonten och försök att placera dig så att månen kommer upp bakom denna förgrund. Ett tips är att åka ut redan kvällen innan. Andra kvällen kommer nämligen månen upp lite senare ungefär på samma ställe och då är det lättare att veta var man skall stå. Och glöm inte stativ och fjärrutlösare! säger Göran.

För den som ska tävla i mobilfoto gäller det att fånga en himlakropp (som inte får vara jorden) på bild – och att vara kreativ. Göran tipsar om flera knep för att göra en bra bild med nallen eller paddan. Fotografera genom kikare eller teleskop, föreslår han, men inte bara det.
– Appar som tillåter långa slutartider är ett annat tips. Ta med en bönpåse eller liknande så har du ett stativ. Och med en ficklampa kan du lysa upp en vacker förgrund till motivet, säger han.

Vemsomhelst får tävla, men slå gärna ihop dina bönpåsar till stativ med andra. I programmet för Astronomins dag och natt finns numera hela 20 evenemang i hela landet, och många av dem får du vara ute under stjärnorna med andra som också ser fram emot månuppgången – med kameran i högsta hugg.

Utöver Göran sitter även novaforskaren Helena Uthas och Astronomisk Ungdom-profil Måns Holmberg i juryn. Läs mer om priserna och reglerna hos Svenska Astronomiska Sällskapet.