Kometen ISON klarade inte mötet med solen den 28 november, och NASA:s Karl Battams har skrivit en fin dödsruna över ISON, som nådde en ålder på cirka 4,5 miljarder år gammal, på den internationella ISON-kampanjens blogg.
Den spektakulära bildserien från solsatelliterna SOHO och STEREO (se video nedan) har nu analyserats av forskare tillsammans med andra observationer under solpassagen. Finns någon kärna kvar så är den oerhört liten. Allt som syns nu av kometen är ett långsamt skingrande moln av stoft som till största del kastades ut under timmarna före perihelium (punkten då kometen låg som närmast solen).

Är kometåret 2013 alltså över? Svar nej! Titta nu en sista gång på ISON – så följer tre tips för hur du ändå kan få se en komet med blotta ögat. Komet C/2013 R1, även känd som komet Lovejoy, har vi redan nämnt men nu kliver in i rampljuset. Kärlek och glädje för att dämpa sorgen.


SOHO:s bilder av komet ISON:s underbara ankomst och sorglig sorti, sammanställd av astrofotografen Babak Tafreshi. (Bilder: ESA/NASA/SOHO/SDO/GSFC/B. Tafreshi)

 1. Gå upp innan gryningen och titta mot öster – eller titta lågt i nordväst i början av kvällen. Från en mörk plats innan himlen börjat ljusna på morgonen kan komet Lovejoy just nu ses med blotta ögat. Även tidigt på kvällen kan den ses, då lägre på himlen mot nordväst. Använd Karlavagnen och de ljusa stjärnorna Vega och Arcturus för att orientera dig, och kartan för finliret. Kometen är nu på väg bort från oss och blir ljussvagare för varje dag, så titta så snart du kan.
 2. komet_lovejoy_december_2013_karta_kv_500

  Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi
  Så rör sig komet Lovejoy på kvällshimlen (överst) och morgonhimlen (ovan) fram till julen 2013. Kometens läge och svansens ungefärliga riktning är markerad för kl 06:00 resp 18:00 under december månad. (Karta: Per Ahlin/Populär Astronomi)

 3. En suddig fläck blir snyggare i kikare. Var beredd på att bli besviken om du aldrig sett en komet förut. Lovejoy är en suddig fläck för blotta ögat men blir genast snyggare i handkikare eller teleskop. Vackrast blir den när du inser att du tittar på en miljontals kilometer lång svans av solupplyst stoft, allt nyligen kastat ut från en isig kärna på kanske bara några kilometer i diameter.
 4. Kasst väder eller för ljust ute redan? Kolla på astrofotografernas kort. Bilder på komet Lovejoy hittar du i svenska Astronets kometgalleri – nedan ett exempel av Staffan Söderhjelm i Småland – eller i spaceweather.com:s dito.

  Foto: Staffan Söderhjelm
  Komet C/2013 R1 Lovejoy som den såg ut den 28 november. (Foto: Staffan Söderhjelm)

 5. Gillade du kometåret 2013? År 2014 kommer når vi nästa nivå. Om du trodde att kometerna PanSTARRS, ISON och Lovejoy redan skapat ett underbart kometår ska du veta att 2014 kommer att bli lika kul, fast på ett helt annat sätt. ESA:s rymdsond Rosetta ska mellan maj och november 2014 besöka kometen 67P Churyumov-Gerasimenko – vi kan kalla den C-G – och i november släpper den dessutom landaren Philae som sedan åker på kometen medan den passerar solen. Läs mer om Rosetta hos ESA.