uppslagGaia kommer att mäta en miljard stjärnor. I Populär Astronomis artikel får du reda på hur det kommer att gå till: klicka för att läsa.

Nu är det dags för Gaia!
Europas nya rymdteleskop sänds upp från Kourou i Franska Guiana den 19 december 2013, kl 10:12 svensk tid. För de svenska astronomerna i Lund och Uppsala som jobbat med Gaia är det här en stor händelse. Uppsändningen visas live i Lund (mer info här) med inledning av David Hobbs.
Hur går det till att mäta så många stjärnor, och vilka upptäckter kan vi vänta när Gaia gjort den bästa karta någonsin av vår galax? Svaren finns i artikeln Att mäta en miljard stjärnor som Populär Astronomi publicerade i september och som vi nu gör tillgänglig för alla. Läs artikeln som pdf.
Artikeln är skriven av fyra av de svenska forskarna som kommer att följa uppsändningen med spänning: Lunds David Hobbs och Lennart Lindegren med Ulrike Heiter och Andreas Korn från Uppsala. Lindegren, som tillsammans med britten Michael Perryman först drog igång det gigantiska och ambitiösa projektet redan 1993, kommer att finnas på plats i Kourou.
Du kan själv se uppsändningen live på spaceinvideos.esa.int/esalive. För det senaste om den och mer om Gaia, se även ESA:s Gaia-hemsida. ESA har också en tidslinje för uppsändningen som börjar med nedräkningsstart kl 20:12 den 18 december och fortsätter fram till att Gaia intagit sin första bana den 23 december.

1 KOMMENTAR

  1. Stort grattis till alla som medverkat i detta projekt!
    Uppskjutningen gick bra, hoppas nu teleskopet når sin bana och kan börja sända data som planerat.
    Vi är säkert många som håller tummarna!
    God Jul!

Comments are closed.