sn_m82_grinde_wahlström
Den redan spektakulära galaxen M 82 har fått en ny stjärna: före (t v) i en bild av Jonas Grinde, och efter. Den nya supernovan fångades i morse svensk tid av Robert Wahlström i Alingsås med det fjärrstyrda teleskopet T11 i New Mexico, USA. (Foton: Jonas Grinde och Robert Wahlström)

En nyupptäckt supernova 12 miljoner ljusår bort ser ut att vara den närmaste smällen i sitt slag på länge.
Sent på tisdag kväll den 21 januari 2014 upptäcktes en ny supernova i galaxen Messier 82, även känd som M 82 och som Cigarrgalaxen. Snabba observationer med det stora Palomarteleskopet i USA, som togs av ett forskarlag där svenska astronomer ingår, visar att supernovan är en ovanligt nära exempel av en så kallad typ Ia-supernova. Teamet, vars svenska gren leds av Jesper Sollerman i Stockholm, rapporterar mätningarna i ett Astronomer’s telegram.
Supernovan upptäcktes av fyra astronomistudenter vid Londonuniversitets observatorium utanför storstaden, som med hjälp av astronomen Steve Fossey valde att fota galaxen med observatoriets 0,35-metersteleskop.
– Ena ögonblicket åt vi pizza, nästa hade vi hjälpt till att upptäcka en supernova. Jag kunde inte tro det var sant, sa studenten Tom Wright.
Mätningarna hittills tyder på att supernovan kan bli synlig i början av februari för amatörastronomer med små och medelstora teleskop. Redan nu lyser den med magnitud 11,7 och kan väntas nå magnitud 10. Det är ungefär lika bra som supernova 2011fe som small för två år sedan; med tur kan den bli ännu ljusstarkare och kunna ses med fältkikrare. Liksom SN 2011fe i galaxen M 101 den ligger den bra till för svenska observatörer, en bit till höger om Karlavagnen och över horisonten hela natten. För att hitta den behöver du ett mindre teleskop och en bra stjärnkarta. Den första svenska observation har redan rapporterats, av Robert Wahlström i Alingsås (se diskussionstråden på Astronet) med ett fjärrstyrt teleskop i USA.
Så om du vill se en supernova med egna ögon är de närmaste veckorna ett utmärkt tillfälle att damma av det egna teleskopet – eller leta upp en amatörastronom som kan visa den för dig. Den lär bli ett populärt objekt vid stjärnträffen Värmland Star Party i slutet av februari.
Det finns flera slags supernovor, och den här typen kallas Typ Ia. Bakom varje sådan smäll, de tros förresten skapa en stor del av det järn du har i ditt blod, uppstår när en vit dvärgstjärna sprängs tack vare ett tillskott av gas från en närliggande följeslagare. Det är sådana supernovor som ligger bakom upptäckten av den mörka energin och universums accelererande expansion som gav Nobelpriset i fysik 2011. Den nya supernovan i M82, som ligger bara 12 miljoner ljusår bort, är den närmaste sådan supernova som setts sedan åtminstone 1972, kanske sedan 1937.
Närheten ger bland annat möjlighet att avslöja vilket slags dubbelstjärna som exploderat, en fråga som gäckat astronomer i decennier. Stockholmsastronomen Peter Lundqvist vill göra det genom att upptäcka radiovågor från smällen.
– Vi har triggat det engelska radioteleskopnätverket Merlin och frågat om en extra lång integrering, säger han.
Supernovan har nu (uppdatering 2014-01-23) fått den officiella beteckningen SN 2014J.
Sveriges variabelobservatörer kommer att samla svenska mätningar av supernovan på sin hemsida.

17 KOMMENTARER

 1. Ligger den här galaxen M82 så pass nära att man kan uttyda enskilda stjärnor i den, ja rent av det par som brände av den här smällen..

 2. Borde det inte sitta några neutriner i sydpolen som lämnade M82 för 12 miljoner år sen..

 3. M82 ligger så pass långt borta att eventuella neutriner skulle ha drunknat i bakgrundsbruset från solens neutriner. Vi vet inte exakt när SN2014J exploderade sett från jorden, någon gång den 14-15 januari enligt fotografier som man studerat i efterhand. Man registrerade endast 24 neutriner från SN1987A i Stora Magellanska molnet så med tanke på M82:s 70 gånger större avstånd (–> 5000 gånger färre neutriner) skulle inte en enda neutrino ha registrerats (om detekteringskänsligheten är densamma idag som då). Sedan ”sitter” det inga neutriner i sydpolen för de inkommande neutrinerna omvandlas omedelbart till t.ex. en elektron som ger upphov till Cherenkov-strålning och det är det som detekteras med fotomultiplikatortuberna i Antarktis is.

 4. Bra första paragraf! Riktig enastående artikel, spännande!

  Det här var nästan lika kul att läsa som att äta morötter med chipsdipp. Har jag sagt att jag älskar livet?

  En ny supernova betydet ett nytt liv,inte bara för mig men utan för min familj också. Nu kan vi äntligen flytta ifrån skattebetalar Sverige och erövra vårat egna ställe, vi blir som nya Colubus!

 5. När jag hörde om paret däruppe i m82 som ordnade en supernova kom jag att tänka på vår egen lilla bakgård. Har vi inte ett par kandidater runt hörnet här som kan göra ifrån sig lika väl som dom däruppe i m82 Jag tänker på Sirius A och sirius b Kan vi rentav leva lite farligt här,eller..

 6. @Ove: Sirius-paret är nära oss men ligger inte bra till för en supernovasmäll. Den närmaste kända kandidaten för en Typ Ia-supernova är dubbelstjärnan IK Pegasi (Wikipedia) som ligger 150 ljusår bort. Kanske farligt nära mao men smällen väntas inte på bra länge och kanske inte alls inträffar.

 7. Jag väntar klarare väder några dagar från min horisont framöver och undrar hur den visuella ljuskurvan kan ta sig ut för supernovan i m82 några dagar. Skulle gärna vilja se en ”Live” s.a.s

 8. Den senaste svenska magnitudmätningen av SN 2014J är från igår (2 februari) och gav V = 10.512 (Gustav Holmberg).

  m v h
  Hans Bengtsson

 9. Tror jag sett min första supernova live nu. Letade upp m82 i går kväll for att kika efter supernovan där och med hjälp av ett par förgrundsstjärnor i vår egen galax (tror jag) kunde jag se en mycket svagare i kanten på m82.Jag är inte så bra på att bedöma ljusstyrkan här, men lite drygt 10mag har nämnts tidigare men det var den nog inte i närheten av. Har ljusstyrkan vänt och börjat avta nu kanske.

 10. Supernovans visuella magnitud var 11.2 igår kväll (18 februari), den avtar nu gradvis i ljusstyrka.

 11. Tack,Hans B. Då tror jag nog det stämde bra med vad jag såg. Då borde de två förgrundsstjärnorna kanske ha varit av ca. 10mag. Det var i alla fall svårt att få syn på supernovan, men ännu duger min gamla hembyggda (35 år sedan) 8-tummare när något måste kollas så långt borta och inte min 20×70 räcker till. Kul i alla fall.

Comments are closed.