sn_m82_grinde_wahlström
Den redan spektakulära galaxen M 82 har fått en ny stjärna: före (t v) i en bild av Jonas Grinde, och efter. Den nya supernovan fångades i morse svensk tid av Robert Wahlström i Alingsås med det fjärrstyrda teleskopet T11 i New Mexico, USA. (Foton: Jonas Grinde och Robert Wahlström)

En nyupptäckt supernova 12 miljoner ljusår bort ser ut att vara den närmaste smällen i sitt slag på länge.
Sent på tisdag kväll den 21 januari 2014 upptäcktes en ny supernova i galaxen Messier 82, även känd som M 82 och som Cigarrgalaxen. Snabba observationer med det stora Palomarteleskopet i USA, som togs av ett forskarlag där svenska astronomer ingår, visar att supernovan är en ovanligt nära exempel av en så kallad typ Ia-supernova. Teamet, vars svenska gren leds av Jesper Sollerman i Stockholm, rapporterar mätningarna i ett Astronomer’s telegram.
Supernovan upptäcktes av fyra astronomistudenter vid Londonuniversitets observatorium utanför storstaden, som med hjälp av astronomen Steve Fossey valde att fota galaxen med observatoriets 0,35-metersteleskop.
– Ena ögonblicket åt vi pizza, nästa hade vi hjälpt till att upptäcka en supernova. Jag kunde inte tro det var sant, sa studenten Tom Wright.
Mätningarna hittills tyder på att supernovan kan bli synlig i början av februari för amatörastronomer med små och medelstora teleskop. Redan nu lyser den med magnitud 11,7 och kan väntas nå magnitud 10. Det är ungefär lika bra som supernova 2011fe som small för två år sedan; med tur kan den bli ännu ljusstarkare och kunna ses med fältkikrare. Liksom SN 2011fe i galaxen M 101 den ligger den bra till för svenska observatörer, en bit till höger om Karlavagnen och över horisonten hela natten. För att hitta den behöver du ett mindre teleskop och en bra stjärnkarta. Den första svenska observation har redan rapporterats, av Robert Wahlström i Alingsås (se diskussionstråden på Astronet) med ett fjärrstyrt teleskop i USA.
Så om du vill se en supernova med egna ögon är de närmaste veckorna ett utmärkt tillfälle att damma av det egna teleskopet – eller leta upp en amatörastronom som kan visa den för dig. Den lär bli ett populärt objekt vid stjärnträffen Värmland Star Party i slutet av februari.
Det finns flera slags supernovor, och den här typen kallas Typ Ia. Bakom varje sådan smäll, de tros förresten skapa en stor del av det järn du har i ditt blod, uppstår när en vit dvärgstjärna sprängs tack vare ett tillskott av gas från en närliggande följeslagare. Det är sådana supernovor som ligger bakom upptäckten av den mörka energin och universums accelererande expansion som gav Nobelpriset i fysik 2011. Den nya supernovan i M82, som ligger bara 12 miljoner ljusår bort, är den närmaste sådan supernova som setts sedan åtminstone 1972, kanske sedan 1937.
Närheten ger bland annat möjlighet att avslöja vilket slags dubbelstjärna som exploderat, en fråga som gäckat astronomer i decennier. Stockholmsastronomen Peter Lundqvist vill göra det genom att upptäcka radiovågor från smällen.
– Vi har triggat det engelska radioteleskopnätverket Merlin och frågat om en extra lång integrering, säger han.
Supernovan har nu (uppdatering 2014-01-23) fått den officiella beteckningen SN 2014J.
Sveriges variabelobservatörer kommer att samla svenska mätningar av supernovan på sin hemsida.