Ett självporträtt av Opportunity. Bilden är sammansatt av flera småbilder och blev klar för ungefär 3 veckor sedan. (bild: NASA)

NASA:s gamla Mars rover, Opportunity, firade i dagarna hela 10 år på marsytan och är trots sin ålder en riktig krutgubbe bland marsbilar.
Man förväntade sig inte att Opportunitys uppdrag skulle bli särskilt långlivat, endast 3 månader, men idag har den åkt runt hela 38,7 km och undersökt marsytan under sin oväntat långa vistelse på vår röda grannplanet, och hjälper fortfarande forskarna med värdefull data.
Lagom till sin 10-årsdag upptäckte den några av de äldsta marsstenar som man någonsin hittat, och dessa verkar dessutom skvallra om att förhållandena på Mars vid den tiden kan har vart mycket mer lika förhållandena på jorden än man tidigare trott. Även andra fynd från bland annat Curiosity, som befinner sig på andra sidan ”marsklotet”, talar för att Mars för mycket längesedan var en varm och fuktig plats med floder och gejsrar, och kanske, kanske kan man med en stor dos tur hitta urgamla spår av eventuellt liv. Mars har aldrig varit så spännande som nu!

Läs om mer 10-årsjubileumet hos NASA (här!) och mer om Opportunity här!