Bild: CNSA/D. Davis
Lilla Yutu har inte kommit så mycket längre än såhär: bild tagen från landaren Chang’e 3. (Bild: CNSA/D. Davis)

Kinas månbil Yutu har inte kunnat återuppväckas efter problem som uppstod den 25 januari. Enligt en notis i engelskspråkiga under onsdagen China Daily tolkades det att dess uppdrag nu avslutats (Space Daily, Universe Today). Men enligt rapporter som följde (Xinhua, Planetary Society) är Yutu åtminstone kontaktbar, vilket ger hopp om att kunna rädda den.
För att kunna klara sig under den två veckor långa natten på månen som nyss avslutats behövde strövaren utföra en sekvens av manövrer för att kunna behålla värmen och komma igång igen vid soluppgång. Nu har solen åter gått upp där Yutu befinner sig vid månens Regnbågsviken (Sinus iridum). Utan fungerande skydd mot kylan från sina solpaneler kan Yutus elektronik ha frusit ihjäl.

Foto: Peter RosénTitta på månen denna vecka så kan du se stället i Regnbågshavet där Yutu finns. (Månfoto: Peter Rosén)

Yutu (Jadekaninen) är Kinas första strövare och mänsklighetens första rörliga månlandare sedan 1973, då Sovjetunionens Lunochod 2 satte rekord för en månbil (se space.com:s fina infografik). Efter landningen fungerade den väl men har hittills bara lyckades köra 100 meter, och har inte heller nått den tre månaders livslängd som man hade räknat med.
Borta på planeten Mars är strövarna Curiosity och Opportunity fortfarande vid liv. Långköraren Opportunity har åkt hela 38,7 kilometer sedan starten 2004.