Foto: privatTomas Dahlén

– Du har alltid varit en klippa av skicklighet.
Citatet handlar om astronomen Tomas Dahlén som gick bort i februari efter en tids sjukdom, och det fälls av nobelpristagaren Adam Riess under den minnesceremoni som hölls för honom vid hans arbetsplats, Space Telescope Science Institute i Maryland, USA.
Adam Riess tog emot nobelpriset i fysik 2011 för upptäckten av universums accelererande expansion, en upptäckt i vilken Tomas Dahlén medverkade. Hans forskning gick ut på att upptäcka exploderande stjärnor långt bort i universum, att lista ut hur långt bort de låg och hur många de var. Till det krävdes både tur och en mödosam och skicklig hantering av bilder tagna genom olika filter, framför allt från Hubbleteleskopet. Om man tittade tillräckligt långt ut var supernovorna ljussvagare – den stora överraskningen – och färre, precis som man hade väntat sig enligt andra mått på stjärnbildningstakten i kosmos.

2006_3_dahlen_uppslag

Talen vid minneshögtiden berättar om en tystlåten men vänlig och extremt pålitlig forskare; så minns jag också honom som kollega vid Stockholms observatorium innan han flyttade till USA. Det är alltså inte så konstigt om du inte hört talas om Tomas Dahlén. Men han skrev också artiklar för Populär Astronomi: läs gärna hans Så ska Hubble räddas från 2009 och GOODS och supernovorna från 2006 om att upptäcka och förstå supernovaljus som färdats över halva universum.
Titta på minnesceremonin för Tomas Dahlén

1 KOMMENTAR

  1. Tack för din artikel. Tomas skulle ha varit så stolt även om han aldrig skulle ha låtsas om det. Tomas liv blev tyvörr kort men hans vetenskapliga upptäckter kommer att leva med oss länge och väl. För Tomas var det viktigast att andra kom framåt. Det var resultatet som räknades, inte vem eller hur det levererades.

Comments are closed.