Uppdatering 2014-04-10: Stenen var ingen blivande meteorit, skriver nu Steinar Midtskogen på Norska meteornätverkets hemsida (se även Clas Svahn i DN). Den tråkiga förklaringen har kommit fram tack vare många kritiska ögon som fick granska filmen efter att den släpptes. NRK skriver också om omvärldens skepsis mot meteortolkningen. Men vare sig de eller DN gör avbön för att okritiskt ha rapporterat att stenen var från rymden.

Ska vi tro på det här? Den norske fallskärmshopparen Anders Helstrup, med kamera på hjälmen, passeras på vägen ner till marken av en fallande sten. En blivande meteorit, konstaterar forskaren Hans Amundsen efter att ha granskat videon. Stämmer uppgifterna blir det första gången som en sten från rymden observerats efter att den bromsats ner av atmosfären och efter att den slutat lysa som en meteor. Det låter osannolikt. Ska vi tro på materialet och storyn? Här kommer några argument – eller i alla fall snabba tankar – för och emot.

Dark_Flight_Incoming_500
Bilderna från fallskärmen. (Foto: Anders Helstrup/Dark Flight, montage: Hans Erik Foss Amundsen)

  • Emot: Sådana händelser borde vara extremt ovanliga. Stora rymdstenar som faller och de ljusstarka meteorer de orsakar är inte ovanliga. Men meteoriter som klarar sig hela vägen till marken upptäcks nästan uteslutande i efterhand. Jag har inte gjort någon sannolikhetskalkyl men med tanke på hur lätt det är att trixa med videoupptagningar förtjänar uppgifterna ett stort mått av skepsis.
  • För: Alla inblandade tycks ha ansträngt sig för att undersöka stenen på ett seriöst sätt. De norska forskarna och meteorkunniga amatörer som undersökt bilderna och sedan letat efter stenen på marken är inte lättlurade: läs Steinar Midtskogens redogörelse hos det Norska meteoritnätverket. De har dessutom hållit tyst om det hela i nästan två år (rapporterar Universe Today).
  • För: Stenen ser ut som en meteorit. Det snurrande föremålet på videon tycks bära alla tecken på att vara en bit av en sten som slipats av hettan vid inträdet i den övre atmosfärens och sedan gått itu. Klarar sig en rymdsten till en kilometers höjd ska den se ut såhär: mörk och odramatisk.
  • Emot: Inga andra bevis har hittats. Någon sten på marken har inte kunnat bärgas, ingen såg någon meteor i dagsljuset, och seismiska mätningar från tidpunkten visar inget. Infraljudmätningar antar jag också saknas.
  • Emot: Det är lite för bra tv för att vara sant. Dagens snabba kommunikationer gör att de som kan ha glädje av uppmärksamheten – NRK:s tv-program Schrödingers katt, som sände filmen och storyn, till exempel – borde redan vara tillräckligt glada.

Vi lär få mer kunskap om händelsen när fler experter får ta del av materialet. För rapporter hittills, se Expressen, NRK Viten, Universe Today. Och här finns den korta YouTube-versionen av programmet.

1 KOMMENTAR

  1. Betingad sannolikhet gör att detta saknar trovärdighet. Antalet långsamma meteoriter filmade från fallskärmshoppar relativt antalet långsamma meteoriter som filmats av övervakningskameror, turister m.m. när de trillat ned på marken. Proportionen mellan mängden fallskärmshopparfilm relativt all annan film. Och fallskärmshoppares benägenhet att komma på att genomföra ett sånt här practical joke.

    Bra att ni tar en kritisk ställning! Somliga andra har gjort bort sig offentligt och minskat sin trovärdighet.

Comments are closed.