Bild: Illustris-samarbetetÖgonblicksbild från drygt 7,7 miljarder år efter big bang: Illustris-simuleringen visar hur galaxerna formades. Bild: Illustris-samarbetet

Forskarnas nya simulerade universum är inte bara sanslöst vackert. Det visar också, för första gången, att vi vet hur galaxer som vår Vintergata skapas.

Ett team av astrofysiker från MIT i USA har tagit fram en datormodell av universum som är mer avancerad än någon tidigare. Beräkningen följer en kub på 350 miljoner ljusår och materian i den, från bara 12 miljon år efter big bang fram till idag.

Titta på videon! En version med rymdig musik och HD-upplösning finns också.


Se videon på YouTube

Vidsträckta sjok av mörk materia samlar fröna till de första stjärnorna, galaxerna och deras supertunga svarta hål. I detta snabbspolade kosmos ser galaxerna ut att explodera då deras glupska kärnor och otaliga supernovasmällar återför energi, het gas och tunga, livsviktiga grundämnen ut i rymden.
Simuleringen lyckas som ingen annan lika stor beräkning tidigare gjort med att visa att dagens stora galaxer – bland dem spiraler som Vintergatan – lätt skapas enligt de invecklade men i grunden enkla reglerna.
Illustris är ett stort steg framåt men har ännu inte löst alla universums gåtor. Om man jämför med verklighetens universum växer de minsta galaxerna senare och annorlunda än de små galaxerna i datorerna på MIT.
MIT:s hemsida har pressmeddelandet; rapporter finns också hos SVT, Guardian och Wired.
Forskningsartikeln finns hos Nature men även fritt tillgänglig på ArXiv.org.

Bilder: NASA/ESA; Illustris
Lika som bär? Avlägsna galaxer enligt Hubbleteleskopets kameror (t v) och nya Illustris-simuleringen. (Bilder: NASA/ESA; Illustris)