Molnet G2 håller på att runda det supertunga svarta hålet i Vintergatans mitt. Den prisbelönade astronomen Andrea Ghez och hennes team är ett av de forskarlag som studerar händelsen, och idag sände forskarna live från Keckteleskopen på Hawaii. Du kan se sändningen här eller på Youtube:

De observationerna som nu görs kan berätta mer om vad som händer just nu kring det supertunga svarta hålet, 26 000 ljusår bort. Mysteriet om G2:s identitet – molnlik stjärna eller stjärnlikt moln? – kan få en lösning.
– Något enkelt moln är det inte. Idag är vi övertygade om att det är en stjärna, sa Andrea Ghez under sändningen idag.

Foto: W M Keck Observatory

Läs det vi tidigare skrivit om G2: Vad händer med molnet G2 som skulle slukas av Vintergatans stora svarta hål? och Störtar mot supertunga svarta hålet: 5 saker du behöver veta om molnet G2
Mer om livesändningen finns hos Keckteleskopen.