Bild: Space Travel Alliance
Kommer denna logga stå på din biljett till rymden? Så tänker nya Space Travel Alliance.

Kan Sverige bli Europas främsta rymdnation i rymdturismens tidsålder? Det vill Karin Nilsdotter. Nu har hon grundat Space Travel Alliance AB tillsammans med en rad kända namn.

Nilsdotter är sedan tidigare vd för Spaceport Sweden. I den rollen har hon ihärdigt lobbat och förberett för att rymdturister ska kunna flyga från Kiruna till rymdens rand. Om det kan du läsa i vår intervju med Karin Nilsdotter, Karin lotsar in i en ny tid för Rymdsverige i Populär Astronomi 2013/4.

Nu får hon sällskap av Rikard Steiber, tidigare marknadschef för Google i Europa, som styrelseordförande.

Det var enligt en intervju i Internet world på Google som Steiber blev tänd på rymden, vars grundarna Larry Page och Sergei Brin är sedan länge etablerade som investerare i rymdprojekt.

– Jag blev väl hjärntvättad av att lyssna på Larry, Sergei, Richard Branson och Elon Musk, säger han till Internet world.

Foto: SUP46
Nilsdotter och Steiber (mitten) skålar när Space Travel Alliance lanserades vid evenemanget Startup Grind i Stockholm häromdagen. (Foto: SUP46)

Space Travel Alliance blir enligt Steiber ”ett flygbolag som kan ordna resorna” till rymden. Tidigare var Virgin Galactic den operatör som verkade mest intresserad av att satsa på rymdresor från Kiruna. Men på sistone tycks intresset ha svalnat medan planer för Virgins Spaceport America går framåt, om än sakta. I Europa utreder Storbritannien en kommersiell rymdhamn med sikte på en första rymdresa 2018. För Karin Nilsdotter innebär detta att konkurrensen hårdnar.

– I Storbritannien satsar man på ett bli ledande inom rymdturism och bemannad rymdfart. Vår ambition är att söka ta vara på de svenska förutsättningarna och bygga en ny industri som skapar nya jobb och stärker Sveriges konkurrenskraft, säger Karin Nilsdotter till Populär Astronomi.

Bild: UKSAKonkurrensen: Storbritanniens rymdhamnsdesign. (Bild: UKSA)

Nu blir det mycket intressant att se om någon politiker känner rymdbritterna flåsa Sverige i nacken. Storbritanniens senaste rymdsatsningar – en astronaut på väg till rymden, en egen Rymdstyrelse, och nu detta. Ändå så tas planerna inte riktigt på allvar av de brittiska medierna (It’s easy to laugh, but Britain is making steady progress in the space race skrev tidningen Independent så sent som 2013). Virgins favoritställe för ett brittiskt rymdhamn skulle dessutom kunna hamna i ett självständigt Skottland, beroende på utgången av folkomröstningen i september.

I Space Travel Alliance har Karin Nilsdotter samlat på sig ett för branschen, om inte för Sverige, typiskt imponerande samling rådgivare. Svenska rymdprofiler Christer Fuglesang och Sven Grahn och Nilsdotters vän från Mojaves rymdhamn Stuart Witt får sällskap av mer otippade namn: miljardären och tidiga rymdturisten Anousheh Ansari, NASA:s färgstarke Alan Stern och Karl Petersen, S-politiker och tidigare Luleås starke man. Se hela laget på Space Travel Alliances nya hemsida.