Bandet IRON från Malmö har rönt viss uppmärksamhet för hardcorelåten The beauty of science där partikelfysik och kosmologi hyllas. Spåret är inte det enda från albumet Desperate fight som har vetenskapligt innehåll: Apparent horizon handlar om hur en supernovaexplosion skapar ett svart hål.

Hur kom den till, punkens kanske första beskrivning någonsin av kosmologernas standardmodell? Thomas, sångare och textförfattare i IRON, berättar för Populär Astronomi att han inspirerats av kosmologen bakom bloggarna Cosmic Variance och Preposterous Universe.

– Jag är en trogen följare av Sean Carroll. The beauty of science är till stor del inspirerad av hans blogg i allmänhet och ett inlägg i synnerhet, Telekinesis and Quantum Field Theory.

Bild: IRON
Populärvetenskapligt hardcore: för Thomas i IRON är supernovaexplosioner en viktig del av verkligheten. Klicka för att lyssna på låten. (Foto: IRON; text IRON/CC BY-NC-ND 3.0)

Låten hyllar naturens fyra fundamentala naturkrafterna, kvarkar, Higgspartikeln, men även en annan grundbult hos naturvetenskapen: den refereegranskade artikeln.

I andra spår på bandets två album kritiseras polisen, kapitalism och alkohol, som det anstår ett band som ingår i straight edge-kulturen. Vad har Thomas för budskap till samhällskritiska som inte tycker lika mycket om forskare? undrade vi.

– Det fina med verkligheten är att den är som den är vare sig vi vill eller ej. Oavsett vad vi tyc­ker om naturvetenskapen kommer vi fortfarande vara uppbyggda av atomer, solen kommer att fortsätta vara en gigantisk kärnreaktion och äpp­len kommer falla i enlighet med Newtons lagar. Utan hjälp av gudar eller andra övernaturligheter, säger Thomas.

IRON:s hemsida på Bandcamp kan du provlyssna och köpa musiken. Eller lyssna direkt på The beauty of science nedan.