Vår hemgalax Vintergatan är inte ensam i universum. Den ingår tillsammans med bland andra Andromedagalaxen i galaxhopen som kallas Den lokala gruppen – men vad ingår den i? Nu preciseras nästa raden i din kosmiska adress på ett underbart hisnande sätt.

Ett forskarlag lett av galaxnestorn Brent Tully vid Hawaiis universitet och kosmografen Hélène Courtois från Lyons universitet i Frankrike har kartlagt vårt kosmiska närområde i utsökt detalj. För att skapa den nya kartan har de använt miljontals mätningar av hur fort galaxer rör sig relativt oss. Med hjälp av datormodeller har de byggt upp en 3-dimensionell bild av var galaxerna ligger i rymden, och hur de rör sig.

Bild: SDvision interaktiv visualiseringsmjukvara av Daniel Pomarède vid CEA/Saclay, Frankrike
Vår nya kontinent i rymden, superhopen Laniakea. Där det är grönt finns fler galaxer, och blått betyder tomrum. De vita prickarna och kurvorna visar var kända galaxer ligger och hur de dras in av galaxernas samlade tyngd. Bild: SDvision interaktiv visualiseringsmjukvara av Daniel Pomarède vid CEA/Saclay, Frankrike

I den vackra och extremt komplexa kartan såg forskarna mönster som ger en ny bild av hur vår del av universum ser ut. Den ger också ett nytt sätt att definiera vad man ska skriva efter ”Den lokala gruppen” på baksidan av ett brev.

Astronomer har tidigare pratat om Den lokala superhopen, en samling av våra närmaste galaxhopar (en vanlig galaxhop kan innehålla hundratals galaxer som hänger ihop – Virgohopen är den mest kända). Nu visar Tully och hans kollegor var superhopens gränsar går genom att analysera hur galaxerna dras tillsammans av tyngdkraften.

Den nydefinierade superhopen har forskarna döpt till Laniakea, som betyder ”vidsträckt himmel” på hawaiianska. Bortom den faller galaxer istället in mot andra superhopar, Coma-superhopen och Perseus-Pisces-superhopen är två av dem.

Galaxhopsnördar som känner till Den stora attraktorn kan glädjas åt att den nu avslöjas som en lång och tung gren som ingår i Laniakeas lite underliga form.

Titta på videon så kan du få en aning om hur vi och vår Vintergatan hänger ihop med våra grannar i rymden.


Laniakea Supercluster Preview av Daniel PomarèdeVimeo.

Teamets kosmiska kartor har vi skrivit om tidigare under rubriken En 3D-karta för intergalaktiska resor. Det är samma i datamängder som forskarna nu upptäckt Laniakeas gränser, och som de beskrivit i en artikel i veckans nummer av Nature. Läs också pressmeddelandet hos NRAO.

Nyfiken på galaxer och galaxhopar? Nu är det klart att galaxhopsexperten Cathy Horellou gästar årets Onsala stjärnträff under Astronomins dag och natt den 18 oktober. Det gör hon tillsammans med en galaxkändis av en helt annan sort: Petter Bragée, skapare av kultserier som Vintergatan 5a och Tillbaka till Vintergatan. Det är bara att anmäla sig!